Drama i Hongkong: Demonstranter forsøger at storme parlament - bliver mødt af gummikugler

Demonstranter har i dag forsøgt at bryde ind i Hongkongs parlament i protest mod et forhadt lovforslag. Byen er i dag plaget af de voldsomste kampe, siden protesterne begyndte.

 

Konflikten i bystaten Hongkong har i dag nået et nyt niveau.

Onsdag anvender politiet tåregas og skyder med gummikugler i et forsøg for at forhindre demonstranter i at storme byens parlamentsbygning.

Dagen igennem har demonstranterne belejret parlamentet i protest mod det forhadte lovforslag, der de seneste dage har fået enorme menneskemængder til at protestere i gaderne.

Onsdag morgen vandt demonstranterne en sejr – omend den kan vise sig at være midlertidig.

Titusindvis af demonstranter er i gaden onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: ATHIT PERAWONGMETHA.

Hongkongs regering har højest overraskende besluttet at udskyde behandlingen lovforslaget, der vil gøre det muligt at sende mistænkte kriminelle fra Hongkong til Kina.

Demonstranter har blokeret vejene rundt om regeringshovedkvarteret i Hongkong. Det har dermed ikke været muligt for politikerne at få adgang til parlamentet, og behandlingen af lovforslaget er blevet udskudt til »et senere tidspunkt«, skriver BBC og flere andre medier.

Debatten om lovforslaget er blevet udskudt til tidligst i morgen.

Foto: JAMES POMFRET.

I Hongkong frygter mange, at den nye lov kan medføre, at bystatens prokinesiske styre kan bruge loven til at udlevere politiske modstandere til Kina.

Hongkongs status som en bystat med flere rettigheder og større frihed end i Kina er under pres, mener demonstranterne.

Søndag demonstrerede over en million mennesker i Hongkong. Det var dermed en af de største protester i landets historie.

Se billeder fra demonstrationen i søndags her.

Protesterne er fortsat de seneste dage, og dagens udskydelse af debatten om lovforslaget får ikke demonstranterne til at trække sig fra området omkring regeringsbygningen, skriver The Guardian.

Demonstranternes foretrukne kampråb »chit wui« – som betyder »træk det tilbage« – lyder fortsat foran regeringsbygningen.

Politifolk brugte både tåregas, peberspray og knipler i et forsøg på at sprede demonstranterne, som overvejende er sortklædte unge og studerende med hjelme og masker. Ifølge The Guardian er der meldinger om, at flere personer har fået alvorlige hovedskader efter at være blevet ramt af politiets gummikugler. 22 personer eller eller har været på hospitalet i forbindelse med dagens optøjer.

En såret demonstrant bliver båret væk fra det uroplagede område. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER.

Der vurderes onsdag at være titusindvis af mennesker på gaden. Arrangørerne uddeler masker og husholdningsfilm til demonstranterne. Det skal bruges som beskyttelse mod politiets peberspray. Det kampklædte politi har tidligere holdt skilte op i luften, hvoraf det fremgik, at de var klar til at anvende magt for at forhindre uro.

Mandag afviste Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, at skrotte lovforslaget, og det ventes at opnå flertal i parlamentet i en fremtidtig afstemning.

Hongkong har tidligere været en britisk koloni. Den blev i 1997 ført tilbage til Kina som en særskilt administrativ region med udstrakt selvstyre. Det indebærer blandt andet, at Hongkong har demokratiske valg og sit eget retssystem.

Ifølge aftalen med Kina har Hongkong ret til at bevare sit særlige – og udpræget demokratiske – system i 50 år frem til 2047.