Dræbt i Syrien: Kayla ville bare hjælpe

I mere end et år blev hendes kidnapning holdt hemmeligt for selv hendes nære venner. Men Syrien kræver sine ofre. Og 26-årige Kayla Jean Mueller blev endnu en af dem.

Kayla Jean Mueller ses her på et foto udleveret af hendes familie i Arizona. Hun blev 26 år. Den amerikanske præsident Barack Obama har lovet, at USA vil stille de ansvarlige for hendes drab til regnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout

Kayla Jean Mueller ville afsted.

I flere år havde hun talt og drømt om at komme til Syrien, og nu åbnede der sig en mulighed. Så siger man ikke nej.

Sammen med en ven kørte hun en varm sommerdag fra den tyrkiske grænse til oprørsbyen Aleppo i Syrien.

Egentlig skulle Kayla havde været videre, måske tilbage til Tyrkiet allerede samme aften, men sikkerheden i den krigsramte by var ved mørkets frembrud så tvivlsom, at hun i stedet overnattede på et lokalt hospital, drevet af den spanske afdeling af Læger Uden Grænser.

Et nat midt i centrum af en af nyere tids største konflikter.

Dagen efter steg Kayla ind i en bil sammen med sin ven og satte kurs mod en lokal busstation.

Ved et checkpoint blev bilen stoppet, dørene blev åbnet, mænd trådte frem og herfra blev Kaylas liv aldrig det samme.

Krævede millionbeløb

I Prescott i den tørre amerikanske delstat Arizona kender Kaylas familie kun alt for godt datoen for bilturen mod busstationen. Den 4. august 2013 blev deres verden revet itu.

Godt 11.000 kilometer fra sin hjemby blev Kayla kidnappet.

Og selvom der fortsat er tvivl om de egentlige bagmænd, så hersker der ingen tvivl om, at mændene havde en nær tilknytning til terrorgruppen, der går under navnene Islamisk Stat, IS eller ISIL.

Ifølge den amerikanske tv-station CBS krævede kidnapperne på et tidspunkt 6,6 millioner dollars, godt 43 millioner kroner, i bytte for Kayla, men beløbet er aldrig blevet uafhængigt bekræftet.

Fra Syrien sendte kidnapperne adskillige e-mails med krav til Kaylas familie i Arizona.

Med verden som vidne

Mange kidnapninger sker for åbent tæppe med verden som vidne.

Men da amerikanske medier i løbet af 2014 begyndte at skrive og rapportere om kidnapningen af »en amerikansk nødhjælpsarbejder« bønfaldt familien de amerikanske medier, regeringen og ikke mindst Kaylas venner om at tie.

Hvis først kidnapningen fik national eller måske verdensomspændende opmærksomhed, så ville Kayla ikke overleve, mente familien, ifølge USA Today.

Det var alt, der betød noget.

Blot et par politikere på topniveau fik kendskab til Kaylas kidnapning, og missionen om tavshed lykkedes stort set.

Bortset fra en episode tidligere i år, hvor Obamas stabschef Denis McDonough ved en fejl fik sagt fornavnet »Kayla« i et direkte tv-interview med ABC Sunday om et muligt amerikansk gidsel hos IS.

Men ellers gik der halvandet år, før verden hørte om Kayla.

Som jeres gæst

Efter afbrændingen af en levende tilfangetagne jordansk pilot svarede Jordan i sidste uge igen med et voldsomt luftangreb mod Islamisk Stat i Syrien.

Svaret fra Islamisk Stat var et billede af en sammestyrtet bygning nær den syriske by Raqqa - og meldingen om, at netop her døde Kayla.

I første omgang afviste den jordanske regeringen påstanden som latterlig, men Kaylas familie i USA bekræftede nu, at ja, deres datter var væk. Hun var blevet kidnappet i 2013.

I en henvendelse talte hendes familie nu direkte til gerningsmændene.

»I har fortalt os, at I betragter Kayla som jeres gæst, og som jeres gæst er hendes sikkerhed og velbefindende jeres ansvar… Vi vil gerne bede jer, der holder Kayla som gidsel, om at kontakte os privat«.

Skrev fra fangeskab

Endnu kendes detaljerne om Kaylas tid som gidsel kun i fragmenter.

Men ifølge flere amerikanske medier blev Kayla på et tidspunkt holdt fange sammen med den amerikanske journalist James Foley, der blev knivdræbt for åbent kamera af Islamisk Stat sidste sommer, og den franske journalist Nicolas Henin, der blev sat fri sidste år.

»Kayla Mueller var den sidste af mine medfanger, der stadig blev holdt som gidsel. Jeg har været fuld af håb om, at hun kunne have fundet en vej hjem,« skrev Henin på Twitter tirsdag. Han var for berørt til at sige mere.

Den danske fotograf Daniel Rye sad i 13 måneder også som gidsel i Syrien - blandt andet med amerikanske James Foley. Det er ikke oplyst, om Daniel Rye også mødte Kayla Mueller i fangeskab.

Kayla fik i fangeskab i 2014 mulighed for at skrive et brev til sine forældre. Hun forklarede, at hun havde det godt, og at hun var ved godt mod og helbred.

»Jeg har lært, at selv i et fængsel kan man være fri,« lød det fra Kayla i det håndskrevne brev.

»Jeg bryder ikke sammen, og jeg vil ikke overgive mig, uanset, hvor lang tid dette måtte tage«.

Den ukuelige godhed

I løbet af weekenden kom meddelelsen så til forældrene Marsha  og Carl og Kaylas bror Eric i Arizona.

Et billede, måske flere, afslørede og bekræftede - ifølge de amerikanske myndigheder - at Kayla var død.

Afsenderen var Islamisk Stat.

Men om drabet skete for hendes kidnappers hænder eller i det jordanske bombeangreb er endnu ikke klart.

»På denne dag skal vi huske, at fremtiden ikke tilhører dem, der ødelægger, men dem, der besidder den menneskelige og ukuelige godhed, som Kayla Mueller vil repræsentere fremover,« sagde præsident Barack Obama i en skriftlig meddelelse fra Det Hvide Hus.

Amerikanske medier har gentagne gange oplyst, at Kayla Mueller var ansat i Dansk Flygtningehjælp, men det afviser organisationen.

Hun arbejdede dog for en lokal, tyrkisk organisation, som Dansk Flygtningehjælp har samarbejdet med.

Hun ønskede at hjælpe

Journalisten Ruth Sherlock fra den britiske avis Daily Telegraph  mødte i flere omgange Kayla Mueller i Mellemøsten. I en personlig beretning tirsdag forsøgte Sherlock at forklare, hvorfor Kayla fra Tri-city College Prep High School i Prescott, Arizona var endte i Mellemøsten.

Ja, Kayla havde en kæreste, der arbejdede som fotograf i området, og ja, hun var tiltrukket af eventyret. Men vigtigst af alt så Kayla en uretfærdighed, som hun ville stoppe. Eller i det mindste lindre smerterne. Derfor blev hun nødhjælpsarbejder.

»Hun bad om mit råd om, hvordan man kunne arbejde i Mellemøsten - ikke for at tjene penge eller for at få en karriere, men blot for at hjælpe,« skriver Ruth Sherlock, der mener, at Kayla Muellers blog - »Imbued with Hope« - »Gennemsyret af håb« - var »et udtryk for hendes karakter«.

»Rædslerne for de civile i Syrien gjorde et stort indtryk på hende, og hun ønskede at hjælpe,« skriver Sherlock.

Jeg vil ikke være med

I maj 2013 talte Kayla under et møde i den velgørende klub Kiwanis i Prescott, Arizona om forholdene nær den syriske grænse.

»Når de syriske flygtninge hører, at jeg er amerikaner, så spørger de: ‘Hvor er verdenssamfundet’. Det eneste jeg kan gøre er at græde sammen med dem, for jeg har intet svar,« sagde Kayla, ifølge den lokale avis Daily Courier, og understregede, at alle kunne gøre en forskel.

»Så længe, at jeg er i live, så vil jeg ikke lade denne smerte blive hverdag. Jeg vil ikke være med til, at vi bare accepterer denne situation,« sagde Kayla.

»Det er vigtigt, at vi stopper op og indser, hvad vi har, hvorfor vi har det, og hvor priviligeret vi alle er. Og derefter begynde at tage os bedre af hinanden«.