Dræbt Berlin-angriber svor troskab til Islamisk Stat

Jagten på den terrormistænkte tuneser endte natten til fredag, da Anis Amri blev skuddræbt af italiensk politi. Amris ubemærkede flugt fra Berlin rejser nye spørgsmål om grænsekontrol og politisamarbejde i Schengen-området.

Anis Amri, der mistænkes for at stå bag terrorattentatet i Berlin mandag aften, blev natten til fredag skudt og dræbt af politiet i Milano efter en kort skudveksling.?Foto: Sergio Pontoriero / IPA/SIPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var et tilfældigt rutinetjek, der natten til fredag satte en stopper for den terrormistænkte tuneser Anis Amris flugt gennem Europa.

Ved firetiden om natten blev Anis Amri, der mistænkes for at stå bag lastvognsattentatet mod et julemarked i Berlin, standset af to italienske betjente i nærheden af banegården Sesto San Giovanni i Milano. Betjentene bad Amri om at vise ID. I stedet greb han i sin rygsæk efter en pistol og åbnede uden varsel ild. En af betjentene blev såret i skulderen, men formodes at være sluppet uden alvorlige mén.

Angiveligt råbte Anis Amri »Allahu Akbar«, inden han blev skudt af den anden betjent. Tililende ambulancemedarbejdere forsøgte forgæves at holde den formodede terrorist i live med førstehjælp.

Politiets efterforskere undersøger nu, om Amris våben er identisk med den pistol, der blev brugt til at skyde den polske lastbilchauffør, der blev fundet livløs i førerhuset på lastvognen i Berlin efter angrebet. Flere italienske medier beretter, at der er tale om det samme våben.

Fredag formiddag bekræftede den italienske indenrigsminister, Marco Minniti, at den dræbte er identisk med den eftersøgte tuneser.

Få timer efter offentliggjorde terrororganisationen Islamisk Stat (IS) en video, hvori Anis Amri stående på en bro i Berlin sværger troskab til IS og annoncerer sine planer om et terroranslag og ønsket om at dø som »martyr«.

Selv om ingen vidneudsagn knytter Anis Amri til gerningsstedet i Berlin, tvivler tyske myndigheder ikke længere på, at han står bag.

»Alt tyder på, at Anis Amri er gerningsmanden bag mandagens terrorangreb,« sagde Angela Merkel på en pressekonference fredag i Berlin. Forbundskansleren sendte ved samme lejlighed en varm tak til det italienske politi og ønskede den sårede betjent god bedring.

Politiske reaktioner

Den formodede gerningsmand er død, men diskussionen om de passende politiske reaktioner på mandagens terrorangreb i Berlin er først lige begyndt.

»Jeg er meget lettet over, at den formodede gerningsmand ikke længere udgør nogen fare,« sagde den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, fredag eftermiddag på en pressekonference i den tyske hovedstad. Men han understregede ved samme lejlighed, at Amris død ikke ændrer på trusselsbilledet i Tyskland.

»Det forbliver højt,« sagde de Maizière, der også roste det internationale politisamarbejde i eftersøgningen af Amri.

Ikke desto mindre er mange tyskere forundrede over, at Amri ubemærket kunne flygte fra Tyskland til Italien. I den dræbtes rygsæk har italiensk politi fundet togbilletter, der giver et foreløbigt overblik over Amris flugtrute.

Umiddelbart efter mandagens attentat rejste han med tog fra Berlin til Paris. Undervejs slettede han sin facebook-konto. Fra Paris rejste Amri videre til Chambéry nær den italienske grænse. Herfra tog han med et stop i Torino videre til Milano, hvor han ankom kl. 1 natten til fredag. Godt tre timer senere blev han standset af politiet på Sesto San Giovanni. Politiets efterforskere udelukker indtil videre ikke, at eventuelle medsammensvorne har hjulpet Amri til at forlade Tyskland.

Allerede nu har flere kritiske stemmer rejst fornyede krav om styrket grænsekontrol. »En terrorist, der uden problemer kan krydse landegrænser. Vi har brug for grænsekontrol«, skrev Frauke Petry fra det indvandringskritiske Alternative für Deutschland på Twitter. »Mulige sikkerhedstiltag vil blive overvejet,« sagde en talsmand for det tyske indenrigsministerium på en pressekonference fredag formiddag.

Ikke desto mindre advarede indenrigsminister Thomas de Maizière mod overilede politiske konsekvenser. Justitsminister Heiko Maas sagde fredag, at den tyske regering til januar vil drøfte rets- og sikkerhedspolitiske tiltag. Blandt andet vil justitsministeren se på mulighederne for at forbedre udlændingemyndighedernes muligheder for at hjemsende afviste asylansøger.

Anis Amri søgte om asyl i Tyskland i april og fik afslag i juli. På grund af manglende ID kunne tyske myndigheder imidlertid ikke udvise ham til Tunesien, hvor de lokale myndigheder afviste at tage imod den 24-årige tuneser. Ifølge tyske medier vil Merkel snarest tage kontakt til Tunesiens præsident for at drøfte fremtidige hjemsendelser.

IS-moské i Berlin

I mellemtiden kommer der fortsat nye detaljer om Anis Amri for dagensw lys.

I 2010 blev den terrormistænkte tuneser anklaget for tyveri af en lastbil i sit hjemland. Ifølge familiemedlemmer var han ikke synderligt religiøs og drak blandt andet alkohol og havde flere kærester. I 2011 blev han sigtet for væbnet røveri, hvorefter han flygtede fra Tunesien. Han blev idømt en fængselsstraf på fem år.

Efter flugten og sin ankomst til den italienske ø Lampedusa søgte den dengang 17-årige om asyl som mindreårig, men fik kort tid efter en fængselsdom på fire år efter en række lovovertrædelser, herunder vold, tyveri og brandstiftelse. Det er muligvis i det italienske fængsel, at Anis Amri er blevet radikaliseret.

Efter Amris død har tyske efterforskere vendt deres opmærksomhed mod radikale salafistiske kredse i Berlin. En overvågningsvideo antyder, at Amri få timer efter mandagens angreb befandt sig i nærheden af moskeen Fussilet 33 i berlinerbydelen Moabit. I efterforskningskredse er moskeen i Moabit kendt som centrum for IS-sympatisører i Berlin.

Flere unge mennesker er blevet radikaliserede i moskeen med henblik på deltagelse i den syriske borgerkrig. Ifølge tyske efterretningskilder meldte Anis Amri, via kodede beskeder, sig som frivillig selvmordsbombemand. Hvorfor de tyske myndigheder alligevel undlod at arrestere ham, vil blive et af de afgørende spørgsmål, som skal besvares i de kommende dage.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland