Dræber e-cigaretter? Over 1.000 amerikanere er ramt af mystisk sygdom – og 18 personer er døde

Siden marts er over 1.000 personer blevet ramt af mystiske sygdomme på tværs af 48 amerikanske delstater. 18 personer er døde. Men hvorfor? Det kan lægerne ikke finde ud af.

Brug af e-cigaretter har ført til mystiske sygdomme i USA. Mens flere og flere bliver ramt, taler læger og eksperter om et regulært sygdomsudbrud – og de kan ikke finde ud af, hvordan det er opstået. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adnan Abidi/Reuters/Ritzau Scanpix

Flere og flere amerikanere bliver syge af at ryge e-cigaretter, og i mindst 18 tilfælde har de mystiske sygdomme vist sig at være dødelige. Det er så galt fat, at amerikanske eksperter og læger nu taler om et sygdomsudbrud, som synes at tage til i fart.

Sådan lød beskeden torsdag fra det amerikanske center for sygdomskontrol og forebyggelse, Centers for Disease Control and Prevention. På landsplan er 1.080 amerikanere på tværs af 48 amerikanske delstater således blevet ramt af sygdomme, som er relateret til e-cigaretrygning, og i 15 stater har det ført til dødsfald.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

»Uheldigvis lader det til, at udbruddet fortsætter i rask tempo,« sagde Anne Schuchat, der er læge i centret, torsdag til pressen.

Åndenød, træthed og brystsmerter

Hun og de andre eksperter er stadig usikre på, hvad udbruddet skyldes. Sygdommene begyndte først at dukke op i marts i år. Symptomerne inkluderer åndenød, træthed og brystsmerter. Mange af dem, der bliver syge, har sagt, at de har røget marihuana i e-cigaretterne – men andre har kun indtaget nikotin.

Derfor anbefaler USAs center for sygdomskontrol og forebyggelse fortsat, at amerikanere helt holder sig fra e-cigaretter af enhver art – både med eller uden marihuana i.

Den mest sandsynlig forklaring på sygdommene er, at e-cigaretrygerne får inhaleringsskader, skriver AP.

USAs fødevare- og medicinstyrelse analyserer en række e-cigaretprodukter for at finde ud af, om sygdommene kan skyldes et bestemt mærke af e-cigaretter eller en særlig væske eller ingrediens, som kommes i e-cigaretterne.

Men man er stadig ikke kommet frem til et resultat.

Samtidig er forskerne tilsyneladende uenige om, hvad der sker i lungerne på de patienter, som rammes af sygdommen, beskriver nyhedssiden CNBC. Over 100 læger og forskere har siden juli samarbejdet om at finde ud af, hvad det er for en sygdom, deres patienter kommer ind med – og hvad den skyldes.

Tidligere har lægerne forklaret, at den mystiske sygdom minder mest om en sjælden form for lungebetændelse, som opstår på grund af de væsker og olier, der bruges i e-cigaretterne. Men i en ny rapport konkluderer en række læger, at sygdommene skyldes e-cigaretternes »giftige gasser« – og altså ikke olier og væsker.

Imens bliver flere og flere syge. I løbet af den seneste uge er der blevet identificeret 275 nye patienter med den underlige sygdom – og det undersøges, om flere andre dødsfald kan være relateret til e-cigaretter.

Mere end en tredjedel af de syge patienter er under 21 år, skriver AP, men alle de personer, der er døde, har været ældre.

Også i Danmark er brugen af e-cigaretter stigende. I 2018 var der fem procent af den danske befolkning – over 15 år – som brugte e-cigaretter dagligt, ugentligt eller sjældnere. Tre procent brugte dem dagligt, har Berlingske tidligere beskrevet.

Og ligesom i USA er det især blandt de danske 21-25-årige, at e-cigaretterne bliver brugt. Her er det knap ti procent af de unge mænd, der bruger e-cigaretter dagligt eller ugentligt.

Der findes dog ingen danske tal for sygdomstilfælde eller eventuelle dødsfald grundet brug af e-cigaretter.