Drabstallet i verdens mest voldelige land er næsten halveret – og det er der en særlig årsag til

Når venezuelanerne ikke længere slår hinanden ihjel i helt så stort antal, skyldes det efter al sandsynlighed, at fem millioner af dem de seneste tre år har forladt det krisehærgede sydamerikanske land.

Politiet i aktion i et af Caracas' fattige kvarterer. Sikkerhedsstyrkernes overgreb i forbindelse med den voldelige konflikt i Venezuela har i 2019 kostet 5.286 mennskeliv.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Luis Robayo/AFP/Ritzau Scanpix

Der findes ingen officiel mordstatistik i Venezuela. Den blev afskaffet – i hvert fald som offentlig tilgængelig viden – af tidligere præsident Hugo Chávez for år tilbage, da volden i hovedstaden Caracas og andre store byer for alvor begyndte at løbe løbsk.

Det private Observatorio Venezolano de la Violencia fortsætter imidlertid med møjsommeligt at opgøre tallet. Og budskabet i den alment respekterede organisations årlige rapport, der blev offentliggjort fredag, er paradoksal på grænsen til det tragikomiske.

Den gode nyhed er således, at »kun« 16.504 venezuelanere i 2019 er blevet dræbt.

Mordraten på 60 pr. 100.000 indbyggere er ganske vist fortsat markant højere end andre latinamerikanske lande som Colombia (25) eller Mexico (22). Men der er tale om næsten en halvering i forhold til situationen indtil for kort tid siden, hvor omkring 30.000 årligt måtte lade livet.

Og her kommer så den dårlige nyhed ind i billedet. Alt tyder nemlig på, at faldet først og fremmest skyldes den enorme exodus fra Venezuela i forbindelse med den katastrofale økonomiske situation.

Ifølge FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) har over fem millioner venezuelanere siden 2017 forladt deres hjemland ud af en befolkning, der i 2016 talte 31 millioner.

Skal man tro den spanske avis El Mundo, er medlemmer af de forbryderorganisationer, der gør Venezuela til et af verdens mindst sikre lande, overrepræsenteret blandt de mange migranter.

Konflikten mellem den selvudråbte – og internationalt anerkendte – præsident Juan Guaidó og landets reelle magthaver, Nicolas Maduro, er en anden årsag til udvandringen. Og samtidig afspejler den sig uhyggeligt i drabsstatistikkens detaljer.

Således blev 5.286 – eller op mod en tredjedel – dræbt i forbindelse med »modstand mod ordensmagten«.

Internationale organisationer som for eksempel UNCHR har ved flere lejligheder fordømt de venzuelanske sikkerhedsstyrkers talrige likvideringer af demonstranter og andre oppositionsaktivister.

Ifølge Gallups »2018 Global Law and Order«-rapport var Venezuela i fjor det mest voldelige land i verden, men med den seneste udvikling kan det sydamerikanske land gøre sig håb om at krybe over Afghanistan på Gallups kommende 2019-liste.