Drabssagen, der rystede Norden: Robin og Christian blev som børn udpeget som drabsmænd - nu efterforskes sagen på ny

ARKIVFOTO af politiet, der arbejder på det sted, hvor Kevin Hjalmarsson blev fundet dræbt. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFAN HYTTFORS

For næsten tyve år siden blev to svenske brødre på fem og syv år anholdt for at have dræbt en yngre dreng. Efter flere forhør fortalte politiet, at de havde tilstået. Men nu bliver sagen, der skabte rystelser i hele Norden, åbnet igen.

På en træpalle langs vejkanten i Dottevik i det sydvestlige Sverige blev den lille dreng Kevin Hjalmarsson den 16. august 1998 fundet død.

Han havde været savnet i nogle timer, før det til sidst lykkedes hans bedstefar at finde ham. Men der var det for sent.

Kevin blev blot fire år.

Sagen, der blev kendt som 'Kevin-sagen', tog senere en usædvanlig drejning. I begyndelsen troede politiet, at der var tale om en ulykke, men det viste sig, at drengen var blevet dræbt. Kvalt til døde med en kæp.

Efter noget tid fortalte de to brødre Robin og Christian Dahlén - der henholdsvis var fem og syv år - at de havde set Kevin blive dræbt. De to drenge blev derfor taget med til afhøring hos politiet.

Nogle måneder senere konkluderede politiet, at de to brødre havde tilstået, at det var dem, der havde dræbt Kevin. Og sagen blev afsluttet. Der var ingen tekniske beviser i sagen, og drengene havde ingen advokater. De blev ikke dømt på grund af deres lave alder, og i stedet blev de overført til børne- og ungdomspsykiatrien.

Men nu bliver sagen åbnet igen. Det skriver det svenske SVT, der har lavet dokumentarserien 'Saken Kevin' om sagen.

Det sker blandt andet efter, at SVT har gravet i sagen og har fundet frem til, at de unge brødre blev hevet igennem 11 uger med hårde politiafhøringer. Længe har sagens dokumenter været holdt hemmelige, men nu har tv-kanalen fået adgang til dem. Ud fra dokumenter i sagen og filmoptagelser er det kommet frem, at politiet angiveligt pressede de to unge drenge under timelange forhør og stillede dem ledende spørgsmål.

Samtidig blev Robin og Christian angiveligt lovet 'gaver', såsom at tale med deres mor, hvis de fortalte, hvad der var sket.

Den sidste afhøring fandt sted i slutningen af oktober 1998. Og det var under den afhøring, politiet fik tilståelsen fra drengene, hvilket dog ikke blev filmet. I alt blev brødrene afhørt 31 gange, og de blev tre gange taget med tilbage til gerningsstedet, skriver SVT.

I dokumentaren medvirker de to brødre også. Siden sagen har de begge levet i skjul, og de har aldrig før offentligt fortalt deres version.

»Jeg har altid haft følelsen af, at det ikke er mig, som har gjort det. Helt siden jeg var fem år. Jeg har alligevel været igennem alle scenarier og tænkt: 'Tænk, hvis det var mig, eller tænk, hvis det ikke var mig, men at jeg var der',« siger den i dag 23-årige Robin Dahlén til SVT.

Begge brødre fortæller i dokumentaren, at de tvivler på, at det er dem, der er skyldige, og de forklarer, at de følte sig presset af politiet til at tilstå.

»Det er hårdt at se afhøringerne af os, særligt når man ser på, hvordan de foregik,« siger den i dag 25-årige Christian Dahlén.

Det var tilbage i maj, det kom frem, at efterforskningen i sagen var blevet åbnet igen.

Dengang fortalte den svenske kriminolog, professor i politiefterforskning og forfatter Leif GW Persson til det svenske medie Expressen, at han mener, en dengang 13-årig dreng er den mest interessante i efterforskningen.

Ni måneder efter, Kevin blev fundet dræbt, blev den 13-årige anholdt for en voldtægt af en blot tre-årig dreng. Voldtægten var sket i nærheden af det sted, hvor Kevin blev fundet.

Ifølge Leif GW Persson er det 'ubegribeligt', at politiet ikke tidligere har efterforsket i den retning.

Til Expressen forklarer lederen af efterforskningen fra politiet i Bergslagen, Thomas Johansson, at der er blevet afhørt folk i forbindelse med sagen, men han vil ikke oplyse, om den dengang 13-årige dreng - eller andre - er mistænkte.

»Der findes en række navne i efterforskningen. Vi er i begyndelsen af det, og det vil tage noget tid. Så må vi se, hvor vi lander. Derudover kan jeg ikke kommentere sagen,« siger han.

De to brødres advokat - Thomas Olsson - har tidligere fortalt til NTB, at han er overbevist om, at der ikke findes en tilståelse fra drengene, og at de var meget glade, da de hørte, at sagen ville blive genoptaget.

»Det er et vigtigt første skridt mod at give disse brødre genoprejsning for det, de har gået igennem,« sagde han i den forbindelse.