Drabsmanden siger, at sexafhængighed fik ham til at dræbe. Men seks drab har fået racedebatten til at rulle

En ny racedebat er under opsejling i USA, efter at en 21-årig amerikansk mand tidligere på ugen skød og dræbte seks asiatiske kvinder. Drabsmanden afviser, at motivet er racisme – men kritikere hævder, at drabene er resultatet af Donald Trumps »hadtale mod asiater« under pandemien.

Asiatiske kvinder er samlet for at vise deres støtte for ofrene i Georgia, efter at seks asiatiske kvinder har mistet livet. Hashtagget »stop asiatisk had«, #StopAsianHate, har spredt sig på nettet og blandt de forsamlede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Apu Gomes/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

21-årige Robert Aaron Long skød og dræbte tirsdag otte personer, der havde tilknytning til tre forskellige massageklinikker. Seks af ofrene var asiatiske kvinder, hvilket har medført spekulationer om, hvorvidt skyderierne er racemotiverede.

Politiet anholdt kort efter skyderierne Robert Aaron Long, der indrømmer at stå bag drabene. Han benægter selv, at drabene skulle have med etnicitet at gøre. Han forklarer, at motivet er »sexafhængighed«.

»Han har tilsyneladende et problem, som han beskriver som sexafhængighed. Han ser disse steder (massageklinikker, red.) som en fristelse for ham, som han derfor ønskede at fjerne,« udtalte en repræsentant for politiet efter anholdelsen.

Nogle massageklinikker er kendt for at tilbyde prostitution. Myndighederne påpeger, at intet tyder på, at det var tilfældet de steder, hvor den 21-årige amerikaner gik til angreb.

»#StopAsianHate«

Angrebene sker, samtidig med at en generel stigning i forbrydelser mod asiatiske amerikanere finder sted over hele USA. Det har ført til flere protester for at »stoppe hadet mod asiater«. I Chinatown i flere amerikanske byer er der tændt lys for de dræbte.

Selvom myndighederne endnu ikke har fastslået motivet som en hadforbrydelse mod asiater, har drabene sat gang i racedebatten i USA, hvor mange asiater siger, at de ikke føler sig trygge, og at de oplever racisme.

Foran massageklinikken Young's Asian Massage er flere personer forsamlet for at mindes ofrene for skyderierne. Skilte med ordene »#StopAsianHate« er dukket op flere steder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shannon Stapleton/Reuters/Ritzau Scanpix.

»Det er skræmmende at være en asiatisk-amerikansk kvinde hvor som helst i USA,« fortalte en asiatisk kvinde ved en demonstration ifølge BBC.

På de sociale medier beskriver mange asiater, hvordan de også har oplevet en stigning i hadforbrydelser. Særligt under pandemien, hvor mange med asiatisk udseende får skylden for coronavirussen.

»Dette er resultatet af et helt år, hvor Donald Trump brugte udtrykkene »kinesisk virus« og »Wuhan-virus« og skabte et had,« siger en repræsentant for asiatiske kongresmedlemmer til Politico.

En række amerikanske politikere og advokater har det seneste år arbejdet for hårdere straffe for hadforbrydelser efter den stigende vold. I kølvandet på skyderierne i Georgia har en række demokrater på ny foreslået skærpelser, da de tidligere lovforslag ikke er stemt igennem.

Samtidig kritiseres politiet for ikke ofte nok at anerkende hadforbrydelser for, hvad de er, men i stedet pålægge forbryderne andre motiver.

»Det har krævet seks asiatiske amerikanske kvinder, der dør på en dag, at få folk til at være opmærksomme på dette problem,« forklarer Sung Yeon Choimorrow, administrerende direktør for National Asian Pacific American Women's Forum, til The Guardian.

»Registrering af hadforbrydelser mod asiatiske amerikanere er så lav, fordi de (politiet, red.) ikke engang er villige til at acceptere, at vi diskrimineres og chikaneres på grund af vores race.«

Nok er nok

Flere amerikanske berømtheder med asiatiske baggrund har kommenteret skyderierne og den racisme, de selv har oplevet i deres arbejde.

»Ikke overraskende (at skyderierne finder sted, red.) taget i betragtning af normaliseringen af ​​antiasiatisk hadtale, der har fundet sted det forløbne år. Vi skal #StopAsianHate. Nok er nok!« skriver skuespilleren Mindy Kaling på Twitter.

Den amerikansk-kinesiske forfatter Celeste Ng skriver på Twitter som kommentar til, at gerningsmanden ikke selv anser drabene som et udtryk for racisme, at det er handlingerne, der afgør, om det er racisme eller ej.

»Generel regel: Folk kan ikke afgøre, om de er racistiske; andre mennesker beslutter det ud fra deres handlinger.«

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har udtrykt sin medfølelse med ofrene på Twitter.

»Vi kender endnu ikke motivet, men det, vi ved, er, at det asiatisk-amerikanske samfund føler en enorm smerte i aften,« skriver præsidenten.

Vicepræsident Kamala Harris, der selv har asiatiske rødder, er også berørt af angrebene, som hun kalder chokerende.

»Jeg vil gerne sige til vores asiatisk-amerikanske samfund, at vi står sammen med jer og forstår, hvordan dette har skræmt, chokeret og oprørt alle.«