Dr. Doping tog flugten og afslørede Moder Rusland

Den tidligere chef for de russiske antidopingmyndigheder, Grigorij Rodtjenkov, er kommet voldsomt i unåde hos præsident Putin, efter at han er stukket af til USA og har afsløret et gennemgribende og statsstyret dopingprogram i Rusland. Det kan føre til en kollektiv udelukkelse af russiske atleter fra det snarlige OL i Rio.

FOTO: EMILY BERL/THE NEW YORK TIMES Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: For to år siden var han den anonyme helt, der hjalp Rusland til storhed ved vinter-OL på hjemmebane i Sotji, hvorefter han af præsident Vladimir Putin blev hædret med en fornem orden. Nu er han i den grad faldet i unåde i Rusland og officielt hængt ud af Putin som »et individ med et berygtet omdømme«.

Navnet er Grigorij Rodtjenkov, og han kom som chef for de russiske antidopingmyndigheder for alvor i søgelyset, da de internationale antidopingmyndigheder (WADA) i november pegede på Rodtjenkov som manden »i hjertet« af russisk doping.

Grigorij Rodtjenkov måtte straks træde tilbage. Men herefter tog han en skelsættende beslutning: Han frygtede med egne ord for sin »sikkerhed« i Rusland og tog derfor flugten til USA. Efter nogle måneders overvejelser stod han så frem i New York Times i maj og fortalte, hvor gennemgribende og statsstyret dopingen i Rusland har været fra 2011 til 2015.

FSB gjorde det umulige

Det første chok var oplysningerne om, at han havde udviklet en cocktail af anabole steroider, som hjalp 15 russiske atleter til at vinde medaljer ved vinter-OL i Sotji, og at det med sofistikeret hjælp fra den russiske sikkerhedstjeneste FSB – afløseren for KGB – under vinter-OL var lykkedes at udskifte indholdet af positive dopingprøver med »rene« prøver. Ja, selv det schweiziske firma bag forseglingen af urinprøverne manglede ord, for det kunne ifølge selskabet ikke lade sig gøre at bryde forseglingen og udskifte indholdet, uden at dette ville kunne ses.

Men det kunne man altså ved hjælp af en særlig metode udviklet af FSB. Og gennem et hul i væggen i laboratoriet, der stod for dopingtest under OL i Sotji, blev de positive prøver så sendt til »udskiftning« med »ren« urin, som atleterne tidligere havde afleveret.

Efter afsløringen i New York Times skrev Rodtjenkov så et brev til formændene for WADA og Den Internationale Olympiske Komité (IOC), som er blevet offentliggjort af den tyske journalist og dopingjæger Hajo Seppelt. I brevet tilbød Rodtjenkov at levere »beviser for det statsstyrede dopingprogram i Rusland og den statsbeordrede manipulation af urinprøver fra russiske atleter«.

WADA takkede ja, og Rodtjenkov blev dermed hovedvidnet i den uafhængige undersøgelse under ledelse af den canadiske juraprofessor Richard McLaren, som blev offentliggjort i denne uge.

Og Rodtjenkov havde mere i posen: Ikke nok med svindlen ved OL i Sotji, der er en John Le Carré-roman værdig; Rodtjenkov kunne også fortælle, hvordan Rusland fik positive dopingprøver fra den løbende træning i årene fra 2011 til 2015 til at »forsvinde«.

Ruslands viceminister for sport, Jurij Nagornykh, skulle således personligt informeres om alle positive dopingprøver, der kom til hovedlaboratoriet i Moskva, hvorefter han fældede dom over, hvorvidt positive dopingprøver korrekt skulle indberettes til WADA som positive prøver eller som negative prøver for at beskytte landets bedste atleter i at blive taget i doping.

De i virkeligheden positive prøver blev så med FSBs metode udskiftet med »ren« urin, inden WADAs kontrollører ankom til laboratoriet i Moskva i december 2014, efter at undersøgelserne af doping i russisk topidræt begyndte at tage fart.

Ifølge McLarens rapport er Rodtjenkovs udlægning blevet bekræftet af såvel en række andre kilder som retsmedicinske undersøgelser af urinprøverne og forseglingerne.

OL-udelukkelse kan komme om få dage

De stærkt belastende oplysninger fra Rodtjenkov kan nu føre til, at russiske atleter bliver udelukket fra OL i Rio de Janeiro, der begynder om godt to uger. IOC besluttede sig tirsdag for en række foreløbige sanktioner, der blandt andet betyder, at den russiske sportsminister, Vitalij Mutko, ikke kan få lov til at overvære OL i Rio.

Det internationale atletikforbund (IAAF) har allerede udelukket alle russiske atletikudøvere, også fra OL, og IOC afventer nu en afgørelse fra den internationale sportsdomstol (CAS) torsdag, som de russiske atletikudøvere har klaget til. IOC ventes senest på mandag at tage endelig stilling til, om samtlige russiske atleter skal udelukkes fra OL, hvilket vil være en historisk beslutning.

En kollektiv udelukkelse vil være en imagefiasko af rang for Rusland og for præsident Putin personligt, og det kan muligvis også bringe det russiske værtskab for VM i fodbold i 2018 i fare.

Putin gik allerede i offensiven mandag, hvor han i en meddelelse gjorde alt for at så tvivl om Rodtjenkovs troværdighed:

»Disse beskyldninger mod Ruslands atleter er baseret på information fra én enkelt person, et individ med et berygtet omdømme.«

Putin påpeger, at der allerede i 2012 blev åbnet en kriminalsag mod Rodtjenkov for overtrædelse af landets antidopinglove. Sagen blev droppet, idet der ikke var tilstrækkeligt med beviser. Efter de nye afsløringer er sagen nu genåbnet, herunder med nye oplysninger fra russiske atleter om afpresning. Putin understreger også, at et af Rodtjenkovs nære familiemedlemmer er blevet dømt for ulovlig handel med anabole steroider.

»Spørgsmålet er, hvor meget man kan stole på argumenter, der alene er baseret på beskyldninger fra den type folk, og hvor megen vægt sådanne beskyldninger kan tillægges,« raser Putin.

Ifølge Grigorij Rodtjenkov har han dog ikke afpresset atleter for at dække over deres positive dopingprøver, men derimod alene handlet efter ordrer fra det russiske sportsministerium. Rodtjenkov vurderer, at anklagerne i 2012 blev droppet, fordi han var så afgørende for dopingprogrammet.

Rodtjenkovs noter fra en række møder med blandt andre sportsminister, Vitalij Mutko, beviser ifølge McLaren-rapporten, at det var Sportsministeriet, som styrede dopingprogrammet.

Inden for få dage træffer IOC sin beslutning. Sikkert er det, at det er helt og aldeles slut med russiske hædersmedaljer til Grigorij Rodtjenkov.