Donald Trumps sejr er paladsstorm udtrykt i tal

Han har ingen politisk erfaring og hans program bestående af Twitter-udbrud og fornærmelser mod paven. Han burde ikke kunne vinde den højrereligiøse sydstat, South Carolina. Men det gjorde han, for det er Trumps år, det er hans valg, og det er svært at se hvad og hvem, der skal stoppe ham.

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump og hans datter Ivanka fejrer sejren i South Carolina sammen med Trumps tilhængere. Fold sammen
Læs mere
Foto: RICHARD ELLIS

I virkelighedens verden er der ikke tvivl om hvilken af de to Republikanske kandidater, som ville vinde et primærvalg i en højrereligiøs sydstat som South Carolina.

Den ene kandidat er en reality-stjerne uden politisk erfaring. En stor avis afbilleder ham konstant som en klovn, og i ugens løb har han proklameret, at krigen i Irak var en fejl baseret på en løgn, han har skændtes med tidligere præsident Bush, og paven har kaldt ham for ukristen.

Vi kan kalde ham Donald Trump.

Den anden kandidat er en tidligere og vellidt guvernør i nabostaten Florida. Han er konservativ og gudsfrygtig, han har 100 mio. dollar i valgkassen og dominerer reklamefladerne på TV, og i ugens løb har han fået assistance af sin mor og bror, henholdsvis en tidligere førstedame og præsident.

Vi kan kalde ham Jeb Bush.

I virkelighedens verden ville Jeb Bush vinde. Selvfølgelig ville han det.

Men virkeligheden virker suspenderet i det Republikanske primærvalg, og på trods af hans kritik af krigen i Irak, på trods af hans mange ægteskaber og skandaler, hans opgør med tidligere præsident Bush og pavens proklamation om, at »den mand er ikke en kristen« - på trods af det alt sammen og mere til vandt Donald Trump i nat dansk tid i South Carolina.

Og Jeb Bush, den tidligere favorit, præsidentsønnen og præsidentbroderen? Han meddelte i nat, at han gav op. Han suspenderede sin kampagne og rejste hjem.

Det var virkelighedsløst. For sådan burde det ikke være og slet ikke i South Carolina. 73 pct. af vælgerne i staten var ifølge exit-målingerne højrereligiøse og konservative - de tror på Gud, flag, militær og deres Glock med forlænget magasin. Det er ikke Trumpland. Det er derimod et land, hvor især kandidater som senator Ted Cruz og senator Marco Rubio skulle tage stikket hjem, som Jonathan Chait har skrevet hos magasinet New York.

Ted Cruz er formentlig den mest højrereligiøse af kandidaterne, og i Iowa tog han hovedparten af de højrereligiøse stemmer - og vandt staten. Han er også te-aktivistisk og tilpas anti-establishment til at være en hadet mand blandt sine kolleger i Senatet. Han skulle vinde. Eller også skulle Marco Rubio, der står for den mest neokonservative udenrigspolitik, han er fra nabostaten Florida, også te-aktivistisk, og i South Carolina fik han støtte af både den populære guvernør, Nikki Haley, og den ditto populære senator,Ted Scott, som rejste rundt med ham og førte valgkamp med ham.

Både Ted Cruz og Marco Rubio havde offentligt kalkuleret med South Carolina som en sejr, og det samme havde for den sag sin skyld Jeb Bush.

De mente, at de skulle vinde, og de var enige om hvem, der ikke skulle eller kunne vinde i South Carolina, nemlig Donald Trump. Han var ikke en ægte konservativ, sagde de, og Ted Cruz kørte reklamekampagne med et interview fra 1991, hvor Donald Trump erklærede sig som en »meget stor tilhænger af abort.« Trump var skeptisk over for frihandel og privat ejendomsret - begge dele er ukrænkelige i traditionel Republikansk tænkning - og indikerede han ikke, at han under en eller anden form støttede Obamacare? Han ville tabe i South Carolina, som altid har fungeret som en brandmur for de mest traditionelt konservative kandidater i feltet, f.eks. Ronald Reagan i 1980 og George W. Bush i 2000.

Men Trump vandt og endda i den grad. Han fik 32,5 pct. af stemmerne, Marco Rubio fik 22,5 pct,, Ted Cruz 22,3 pct og Jeb Bush 7,8 pct.

Hvorfor? Exit-målingerne giver et fingerpeg. Et flertal af de Republikanske vælgere sagde, at de følte sig forrådt af de Republikanske politikere i Washington - af deres egne politikere i Washington - og de sagde, at forandring var vigtigere end politisk erfaring. Trefjerdedele af dem sagde, at muslimer skal forbydes adgang til USA, og at 12 mio. illegale immigranter skal smides ud.

Det er paladsstorm udtrykt i tal - og det er tal, som forklarer en mand uden politisk erfaring og med et program bestående af Twitter-udbrud og fornærmelser mod paven, og som i valgkampen fortalte en opbyggelig historie om en general, som skød muslimer med kugler dyppet i svineblod. Det er hans år, det er hans valg, og det er svært - efter South Carolina - at se hvad og hvem, der skal stoppe Donald Trump..

Det er virkelighedsløst.