Donald Trump trækker trussel tilbage: Mexico slipper for grænselukning – i hvert fald lige nu

I stedet for en grænselukning har Mexico nu udsigt til høje afgifter på handel mellem de to lande. USAs præsident håber, at det får Mexico til at bremse migrantpresset ved USAs sydlige grænse og smuglingen af illegale stoffer.

»Mexico forstår, at vi har tænkt os at lukke grænsen eller lægge afgifter på biler. Jeg vil gøre enten det ene eller det andet. Og jeg begynder formentlig med afgifterne,« siger Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Watson/Reuters/Ritzau Scanpix

Det skabte panik i Det Hvide Hus, og det sendte Mexicos avocadopriser i vejret, da Donald Trump tidligere på ugen truede med at lukke grænsen til Mexico.

Hvis ikke Mexico »øjeblikkeligt« bremsede »AL ulovlig immigration ind i USA«, ville Donald Trump se sig nødsaget til at lukke grænsen inden for en uge, lød det fra præsidenten på Twitter. Men nu har han modereret den trussel.

»Jeg tror ikke, at vi nogensinde lukker grænsen,« sagde USAs præsident torsdag ifølge CNN.

I stedet lover Donald Trump nu at lægge høje afgifter på importvarer – især på biler – fra Mexico.

Torsdag sagde Donald Trump, at han ville give Mexico et år til at forberede sig, inden han ville afgiftsbelægge varerne – men at det ikke bare er migrantpresset, som Mexico skal bremse inden da – det gælder også indsmugling af illegale stoffer.

»Mexico forstår, at vi har tænkt os at lukke grænsen eller lægge afgifter på biler. Jeg vil gøre enten det ene eller det andet. Og jeg begynder formentlig med afgifterne,« sagde Donald Trump ifølge The Guardian.

»Jeg tror ikke, at vi nogensinde vil lukke grænsen, for straffen med afgifter på biler, der kommer ind i USA fra Mexico, på 25 procent vil være kæmpe,« lød det.

Virker afgifterne ikke efter hensigten – og stopper migrantpres og smugling af stoffer – har Donald Trump dog tænkt sig at lukke grænsen.

Det er stadig uvist, hvornår afgifterne vil blive vedtaget, om Mexico får et års forberedelsestid, eller om afgifterne er nært forestående.

Og da pressen spurgte ham, om grænsen ville blive holdt åben i et år, svarede han.

»Nej, det har jeg ikke sagt. Vi vil begynde med afgifterne, og så ser vi, hvad der sker,« sagde han ifølge CNN.

I sidste uge advarede ministeriet for indenrigssikkerhed og grænsemyndigheder om overfyldte centre ved USAs sydlige grænse mod Mexico. I februar blev 76.000 immigranter, heraf 7.000 uledsagede børn, tilbageholdt ved grænsen. Det er det højeste antal siden 2008.

Tallet forventes at blive endnu højere i marts. I den måned er der angiveligt kommet over 100.000 migranter til USA. Det er en ny rekord.

Mange af migranterne, som ankommer til USA, rejser i karavaner, som vandrer gennem Mexico fra andre lande, til USAs grænser. Det er dem, som Trump håber, at Mexico i stedet kan gøre en indsats for at bremse.