Donald Trump og Co. kaster sig ud i torturkapløb

Der er stemmer i at støtte simuleret drukning og andre former for tortur, synes Donald Trump og de øvrige republikanske kandidater at mene. USA kan lære af generalen, som dyppede kugler i svineblod og henrettede muslimske fanger, sagde Trump i sin valgtale.

»Moralen er, at vi skal lære hårdhed og snarrådighed, folkens, for ellers har vi til sidst ikke noget land,« sagde Donald Trump i North Charleston, South Carolina. Foto: Jim Watson/Reuters Fold sammen
Læs mere

For otte år siden var Republikanernes præsidentkandidat en mand, der som krigsfange var udsat for tortur, og som siden har bekæmpet enhver form for tortur.

»Vi er amerikanere. Vi torterer ikke,« som John McCain blandt andet har sagt.

Blot otte år efter hans kandidatur er de nuværende republikanske kandidater i et kapløb om, hvem der er mest med på tortur.

Og som man kan forvente, har Donald Trump lagt sig i teten, og han betragter spørgsmålet som så vigtigt – og så givtigt – at han gjorde det til et kardinalpunkt i sin afsluttende tale inden primærvalget i South Carolina i nat dansk tid. Han talte foran sine hujende tilhængere i North Charleston, og ifølge MSNBC brugte han en anekdote om den amerikanske general Pershing som en opbyggelig morale om tortur og nødvendig hårdhed.

Pershing blev i 1909 sendt til Filippinerne, som dengang var en amerikansk koloni, hvor han skulle nedkæmpe et muslimsk oprør. Og Pershing vidste, hvordan man indprentede frygt og respekt i den slags modstandere, fortalte Trump. Pershing udvalgte 50 muslimske krigsfanger til henrettelse, og han tog 50 kugler og dyppede dem i svineblod – for dermed kunne oprørerne ikke komme i paradis efter deres henrettelse.

»Pershing beordrede sine mænd til at lade riflerne med kuglerne, og han linede de 50 fanger op, og soldaterne skød 49 af dem. Til den sidste fange sagde Pershing:

»Nu løber du hjem til dine venner og fortæller dem, hvad vi har gjort«. I 25 år var der ingen problemer med dem,« som Trump sagde ifølge MSNBC.

Historien om Pershing er i bedste fald tvivlsom – der er ikke andet end anekdotiske beretninger om den – men det mest iøjnefaldende ved Trumps genfortælling er ikke hans mangel på dokumentation, men hans overflod af pointe: At Pershings summariske henrettelse af 49 muslimer og med kugler dyppet i svineblod er noget, som vi i dag kan lære af.

Eller som han sagde: »Moralen er, at vi skal lære hårdhed og snarrådighed, folkens, for ellers har vi til sidst ikke noget land.«

Det er ikke første gang, Trump har talt for tortur og krigsforbrydelser. Han har i flere omgange sagt, at USA med ham som præsident per rutine vil bruge waterboarding – simuleret drukning – på mistænkte terrorister, og han har kaldt torturmodstandere for tøsedrenge og det, der er meget værre.

Torturspiralen ruller

Donald Trumps retorik – hans opfordring til krænkelse af folkeretten og forsvar for krigsforbrydelser – har vist sig så populær blandt græsrødderne, at han har trukket de andre kandidater med ind i en torturspiral.

Jeb Bush har sagt, at simuleret drukning kan vise sig at være en nødvendighed, Marco Rubio er også med på den og har ifølge Politico sagt, at alle mistænkte terrorister skal sendes til Guantanamo og have den store tur, mens Ted Cruz har sagt, at simuleret drukning ikke er tortur.

»De har alle sagt, at de vil have hårdere afhøringer af mistænkte og formentlig også vandtortur,« siger Jack Goldsmith til Politico. Goldsmith var afdelingschef i Justitsministeriet under præsident George W. Bush, og Bush-årene og erfaringen med tortur gjorde ham til en af de førende modstandere af tortur i USA.

Den netop offentliggjorte CIA-rapport om terrorafhøringer fastslår, at der i Bush-årene ikke kom en eneste god efterretning ud af brugen af blandt andet simuleret drukning. Efter offentliggørelsen vedtog det amerikanske Senat med overvældende flertal et forbud mod den slags tortur og indgående forhør, som myndighederne praktiserede i Bush-årene.

John McCain var en af forslagsstillerne, og tortur var ikke blot moralsk forkasteligt, men førte også til dårlige efterretninger, sagde han bl.a. under senatsdebatten.

»Selvfølgelig skal vi have efterretninger for at kunne besejre vores fjender, men vi skal have gode efterretninger,« og tortur fører kun til vildledende efterretninger, sagde han.

Men John McCain er fortidens mand, og fortiden er otte år siden.