Donald Trump måtte trække i land: Nu modsiger han endnu en gang sin egen efterretningstjeneste

Donald Trump under et kabinetmøde i Det Hvide Hus 18. juli. AFP PHOTO / Nicholas Kamm Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM

Præsident Trump skaber på ny oprør ved at modsige sin egen direktør for national efterretning, Dan Coats, og afvise, at Rusland fortsat på aggressiv vis angriber USA.

»Nej,« sagde Trump, da han i dag onsdag blev spurgt, om Rusland stadig angriber USA.

Det sker blot 24 timer efter, at Trump presset af massiv kritik af hans optræden under mandagens pressekonference med Putin måtte trække i land og erklære, at han har fuld tillid til sin egen efterretningstjeneste efter at have undsagt dens konklusion om, at Rusland blandede sig det amerikanske præsidentvalg i 2018.

I stedet hæftede han lid til Putins »meget stærke« afvisning af indblanding.

Dan Coats advarede allerede fredag før Trumps og Putins topmøde om, at »advarselslamperne blinker rødt igen« med en fortsat strøm af russiske cyberattack på USA.

»Rusland fortsætter med at være aggressiv over hele linjen,« sagde Dan Coats.

»I dag er den digitale infrastrutur, der servicerer landet, bogstaveligt talt under angreb.«

Dan Coats kom med den kraftige advarsel samme dag, hvor vicejustitsminister Rod Rosenstein fremlagde et 29 siders detaljeret anklageskrift mod 12 agenter fra Ruslands militlre efterretningsenhed GRU for at have hacket Hillary Clintons kampagne under præsidentvalgkampen i 2016.

Efter at Trump mandag på pressemødet med Putin underkendte sin egen efterretningstjenestes konklusion om russisk indblanding i præsidentvalget, følte Dan Coats sig tvunget til at gå ud med en skarpt formuleret erklæring, hvori Trumps efterretningschef på ny bakkede op om den amerikanske efterretningstjenestes konklusion om russisk indblanding.

Hen gentog tillige, at russerne fortsætter deres aggressive angreb på den amerikanske infrastruktur.

»Efterretningstjenesterens rolle er at give de bedste informationer og stille faktabaserede vurderinger til rådighed for præsidenten og politikerne,« lød det i hans nye erklæring.

»Vi har været tydelige i vores vurderinger af russisk indblanding i valget i 2016 og deres fortsatte, omfattende indsats for at underminere vores demokrati, og vi vil fortsat levere usminkede og objektive efterretninger til støtte for vores nationale sikkerhed.«

Den republikanske senator Lindsey Graham skriver i et tweet, at det nu er absolut ”nødvendigt at komme til bunds i, hvad der foregår".

Han skriver, at der er en »STOR diskrepans« mellem, hvad Donald Trump siger og advarslerne fra hans egen efterretningschef, Dan Coats.

»Det er nødvendigt at komme til bunds i, hvad der foregår, så vi kan være forberedt på at beskytte os selv inden 2018-valgene,« skriver Lindsey Graham med henvisning til såvel Midtvejsvalget til november og en række andre lokale valg i USA.

Allerede efter Trumps pressekonference med Putin mandag erklærede tidligere CIA-direktør John Brennan, at Trumps optræden med præsident Putin var »intet mindre end forræderisk«.

Kritikken var også massiv fra en række af Trumps støtter. Partifæller på stribe, konservative kommentatorer, borgerlige aviser på lederplads, værter på Trumps yndlingskanal Fox News var i oprør over hans optræden med Putin.

Selv ellers normalt trofaste støtte som republikaneren Newt Gingrich, der har skrevet bogen »Trump's America«, skrev på Twitter, at Trump »øjeblikkeligt« måtte korrigere sine udtalelser efter at have begået ”den alvorligste fejltagelse i hans tid som præsident«.

Da Trump trak i land tirsdag, hævdede han, at den skarpe kritik mod ham beroede på den misforståelse, at han ved en fejl under pressemødet med Putin kom til at sige »skulle« i stedet for »ikke skulle«, og han derfor havde fundet det nødvendigt at klargøre dette efter sin hjemkomst fra Helsinki.

»I en nøglesætning i mine bemærkninger sagde jeg ordet »skulle« i stedet for »ikke skulle«,« forklarede Trump.

Han forklarede, at han havde gennemgået en udskrift og en video af sine bemærkninger.

»Sætningen skulle have været: »Jeg kan ikke se nogen grund til, at det ikke skulle være Rusland«,« sagde han. »Jeg tror, at det nok afklarer tingene ret godt.«

Under mandagens pressekonference med Putin sagde Trump: »Jeg kan ikke se nogen grund til, at det skulle være Rusland, der blandede sig i valget.«

Onsdag eftermiddag hævdes det på ny, at Trump er blevet misforstået.

På et pressemøde onsdag aften dansk tid i Det Hvide Hus afviser pressesekretær Sarah Sanders, at Donald Trump ikke tror på, at Rusland angriber USA den dag i dag.

Hun siger, at Trump har fortalt hende, at hans ´nej´ omhandlede, at han ikke ville svare på råbte spørgsmål.

Ifølge CNN forløb den præcise ordveksling sådan her:

Reporter: »Angriber Rusland fortsat USA, Hr. president?«

Præsident Trump: »Mange tak, nej.«

Opfølgende spørgsmål: »Nej, det tror du ikke på er tilfældet?«

Trump: »Mange tak alle sammen. Vi gør det rigtig godt, sandsynligvis bedre end nogen nogensinde har gjort med Rusland. Der har aldrig været en præsident så hård, som jeg har været, over for Rusland.«

Sarah Sanders siger, at Trump administrationen arbejder på »kontante reformer” for at sikre, at russerne ikke igen blander sig i amerikanske valg.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.