Donald Trump i tale til teenagere: »Boris Johnson bliver Storbritanniens Trump«

Da Donald Trump talte ved en konference for unge konservative, dedikerede han en hel del af talen til to konservative mænd i Storbritannien: Nigel Farage og Boris Johnson.

Boris Johnson hilser på Donald Trump. Sidstnævnte kalder førstnævnte for Storbritanniens Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque

Boris Johnson bliver Storbritanniens Donald Trump.

Det siger USAs præsident om den nyvalgte konservative partileder og kommende premierminister af Storbritannien, ifølge The Independent. Donald Trump talte ved en konference for konservative studerende i USA tirsdag – samme dag, som Boris Johnson havde vundet sine nye titler.

»Vi har en virkelig god mand, som kommer til at blive premierminister i Storbritannien nu, Boris Johnson,« sagde Donald Trump til publikum, da han indtog scenen.

»Han er hård og klog. De siger, han er Storbritanniens Trump, de kalder ham Storbritanniens Trump, og det er en god ting. De kan godt lide mig derovre. Det er, hvad de ville have. Det er, hvad de har brug for,« sagde præsidenten.

»Han får det hele klaret,« tilføjede han så, formentlig med henvisning til Brexit, som Boris Johnson har lovet at levere inden 31. oktober med eller uden aftale.

»Boris er god. Han kommer til at gøre et godt stykke arbejde,« sagde præsidenten ifølge The Independent.

Kort efter rettede Trump sit fokus mod Nigel Farage, som ifølge Trump befandt sig et sted blandt publikum, men altså aldrig viste sig, selv da Trump forsøgte at kalde ham op på scenen.

»Hvor er Nigel? Han er her et sted. Jeg så ham. Jeg sagde: ‘Hvad laver han her?’ Han er lidt ældre end de fleste af jer,« sagde præsidenten først.

»Nu skal I høre, han fik 32 procent af stemmerne ud af det blå, ovre i Storbritannien. Tak, Nigel. Han gjorde det så godt. Jeg ved, at han kommer til at arbejde godt sammen med Boris.«

Nigel Farage blev i maj valgt ind i Europa-Parlamentet med sit nyopstartede Brexit Party, der vil kæmpe for et hårdt Brexit i EU. Ved valget fik hans parti 30,7 procent af stemmerne ifølge Europa-Parlamentets officielle optælling. Det svarer til 29 mandater, og Brexit Party blev dermed Storbritanniens største parti i Europa-Parlamentet.

Donald Trump brugte blandt andet talen for de konservative studerende til at snakke om, at han som præsident »har ret til at gøre, hvad end han har lyst til«.

Han henviste her til, at den amerikanske forfatning tillader præsidenter at udstede dekreter, som ikke behøver opbakning i Kongressen for at blive vedtaget – men det betyder ikke, at præsidenter kan udstede, hvad der passer dem. Dekreterne kan nemlig udfordres i retten.