Donald Trump »dømt til døden« af Nordkorea

Den amerikanske præsidents kritik af det nordkoreanske regime under sit statsbesøg i Sydkorea har medført en voldsom reaktion i landets statsmedie.

Donald Trump går ombord i Air Force One for at forlade Filippinerne og vende hjem til USA efter en diplomatisk rejse på tværs af fem asiatiske lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nordkoreanske regeringsavis Rodong Sinmum kalder i en lederartikel Donald Trump for »en hæslig forbryder«. Det kommer som reaktion på, at den amerikanske præsident under sit statsbesøg i Sydkorea sidste uge kaldte Nordkorea for et »grusomt diktatur« i sin tale til landets politikere.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Den nordkoreanske statsavis lægger ikke fingre imellem, men skruer endnu en gang op for den eskalerende krigeriske retorik, der foregår mellem Nordkorea og USA. Der står blandt andet:
»Han burde vide, at han er en hæslig forbryder, der er dømt til døden af det koreanske folk.«

I lederen fremhæves især Donald Trumps fornærmelse af Kim Jong-un som årsag til den vrede dom.

»Den værste forbrydelse, som han aldrig kan blive benådet for, er at han (Donald Trump, red.) på ondsindet vis har vovet at fornærme det suveræne lederskabs værdighed,« skriver de i lederartiklen ifølge The Guardian.

Denne fornærmelse fandt dog ikke sted i Sydkorea, men i Vietnam. Donald Trump var nemlig på rundrejse i Asien, og selvom han havde travlt med at gøre diplomatiske fremstød, så havde han alligevel tid til at skrive på det sociale medie Twitter.

»Hvorfor forsøger Kim Jong-un at fornærme mig ved at kalde mig »gammel«, når jeg aldrig ville kalde ham »lav og fed«. Åh, tja, jeg forsøger så hårdt at være hans ven - og måske vil det lykkes en dag,« lød Trumps provokerende besked, der gik ud til hans 42,7 millioner følgere.

Episoden er blot den seneste af talrige konfrontationer mellem de to lande.  Et af formålene med Donald Trumps asiatiske statsbesøg var at lægge pres på Nordkoreas ledelse for at indstille landets atomvåbenprogram. Indtil videre er taktikken dog ikke lykkedes, da landet i de seneste måneder har foretaget adskillige prøveaffyringer af langdistancemissiler og en prøvesprængning af en atombombe.

Ifølge The Washington Post er det ikke første gang, at en amerikansk politiker får en regulær sviner af den nordkoreanske presse. Blandt andet er den tidligere indenrigsminister John F. Kerry blevet kaldt for »en hæslig lanternekæbe« og George W. Bush-administrationen blev af et nordkoreansk statsmedie betegnet som »en gruppe svindlere og politiske idioter«.