Donald Trump bomber Syrien: »Assad kvalte de hjælpeløse«

Med 59 krydsermissiler mod syrisk lufthavn har præsident Trump på dramatisk vis udvidet USA's involvering i Syrien natten til fredag. Øget risiko for sammenstød med Rusland.

Trump forlader talerstolen efter at have leveret sit budskab om at have angrebet Syrien. REUTERS/Carlos Barria Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

For første gang i den seks år lange syriske borgerkrig har USA rettet angreb direkte mod Syrien og præsident Bashar al-Assad og hans regime.

Amerikanske flådefartøjer har natten til fredag dansk tid affyret 59 Tomahawk-krydsermissiler mod en lufthavn, som kontrolleres af Assads syriske styrker.

Præsident Donald Trump beordrede den militære operation som gengæld for de kemiske giftangreb, som forleden dræbte over 80 uskyldige civile, herunder mange børn.

»Assad kvalte de hjælpeløse,« sagde Donald Trump natten til fredag dansk tid. »I aften har jeg beordret et militært angreb på en luftbase i Syrien, hvorfra de kemiske angreb blev lanceret.«

Han påpeger, at der ikke er tvivl om, at Syrien har brugt forbudte kemiske våben og, at Bashar al-Assad har ”ignoreret” FNs Sikkerhedsråd.

»Det er i USAs vitale nationale sikkerhedsinteresser at forebygge og afskrække i forhold til at sprede og bruge dødbringende kemiske våben,« tilføjer Donald Trump.

Præsidenten siger også, at hans beslutning er udløst af tidligere fejlslagne forsøg på at svare effektivt tilbage på den syriske borgerkrig fra verdenssamfundets side.

»Forsøg på at ændre Assads adfærd er i årevis fejlet og fejlet meget dramatisk,« siger præsidenten. »Som et resultat heraf fortsætter flytningekrisen med at blive dybere, og regionen fortsætter med at blive destabiliseret.«

Ifølge amerikansk militær var angrebet rettet mod syriske jagerflys start- og landingsbaner samt brændstofterminaler.

Missilerne blev affyret fra destroyerne Porter og Ross i det østlige Middelhav. Angrebet blev indledt klokken 2.30 i nat dansk tid og varede tre til fire minutter.

Operationen udvider på dramatisk vis USAs engagement i Syrien og øger risikoen betragteligt for en direkte konfrontation mellem USA på den ene side og Rusland og Iran på den anden, eftersom de to lande bakker Assad op i hans forsøg på at komme oprørere til livs. Af samme grund advarede USA, Rusland inden angrebet.

»Russiske styrker blev informeret forud for angrebet,« oplyser kaptajn Jeff Davis, en talsmand for Pentagon, til New York Times.

»Militære planlæggere tog forholdsregler for at minimere risikoen for, at russisk eller syrisk personel var placeret på flyvepladsen.«

Kaptajn Davis oplyser desuden, at det amerikanske militærs første undersøgelser af angrebets virkning, tyder på, at det »alvorligt har beskadiget eller ødelagt syriske fly samt infrastruktur og udstyr« på luftbasen.

»Angrebet reducerer den syriske regerings muligheder for at anvende kemiske våben. Brugen af kemiske våben mod uskyldige vil ikke blive tolereret,« siger Kaptajn Davis.

Donald Trumps beslutning om at indlede angrebet kom efter to døgns intense drøftelser mellem især præsidenten, forsvarsminister Jim Mattis, udenrigsminister Rex Tillerson og den nye nationale sikkerhedsrådgiver, general H.R. McMaster.

Beslutningen er et markant brud på den tidligere administrations afvisning af at gå militært ind i den syriske borgerkrig og et stort skifte fra kun at fokusere på at bekæmpe terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS), hvilket Trump har gjort til sit største udenrigspolitiske mål i Mellemøsten.

I det hele taget er angrebet udtryk for et markant og pludseligt skifte for Donald Trump og hans administration.

For blot en uge siden sagde USAs udenrigsminister, Rex Tillerson, at Assads skæbne må »besluttes af det syriske folk«, hvilket var en ændring af USAs politik på området i forhold til tiden under præsident Barack Obama, hvor USA fastholdt Assads afgang som en forudsætning for fred i Syrien.

Efter giftgasangrebet tirsdag, der sendte billeder af livløse børn kloden rundt, gik Rex Tillerson tilbage til den oprindelige politik og sagde, at angrebet med nervegas mod uskyldige gør det svært at se, at der er »nogen rolle« for Assad i ledelsen af Syrien i fremtiden. Han lovede et »alvorligt svar« på giftangrebet, og Donald Trump sagde, at »noget må ske«, og at alle hans »grænser« var overtrådt.

»En hån mod menneskeheden,« kaldte Trump giftangrebet.

Kovendingen med hensyn til Bashar al-Assads mulighed for at lede landet kommer efter massiv kritik fra både demokrater og republikanere - herunder ikke mindst senator John McCain, den tidligere republikanske præsidentkandidat.

Han kritiserede tirsdag i skarpe vendinger Trump-administrationen for »endnu et vanærende kapitel i amerikansk historie« på grund af idé om, at Assads skæbne måtte »besluttes af det syriske folk«. Borgerkrigen i Syrien omfatter så mange ikke-syriske grupper, at det er umuligt for den syriske civilbefolkning at blive herre over deres egen fremtid.

John McCain sammenlignede den nye politik som en ligeså stor ydmygende fejltagelse, som da præsident Barack Obama havde sagt, at et kemisk angreb i Syrien var hans »røde linje«. Efterfølgende undlod Obama så at angribe Assads regime efter det store kemiske angreb, der i 2013 kostede 1.400 civile livet i Damaskus' forstæder.

Dengang kunne Trump ikke se nogen god grund til, at Obama skulle angribe syriske mål. På Twitter angreb Trump den nu tidligere præsident, mens denne stadig overvejede et angreb mod Assad som gengældelse for det kemiske angreb i 2013.

Donald Trump fandt, at et amerikansk angreb på Syrien blot ville give USA mere »gæld« og trække USA ind i en »mulig langvarig konflikt« i Mellemøsten.

Men nu, hvor Trump så selv sidder ved roret i Det Hvide Hus - og efter den omfattende kritik fra høge i sit eget parti - føler han ikke, at han havde anden mulighed end at svare slagkraftigt igen over for Assad.

John McCain har efter angrebet kun ros til Donald Trumps beslutsomhed.

Sammen med den republikanske kollega, Lindsey Graham, opfordrer John McCain i en erklæring præsidenten til at gå endnu videre og »bringe Assads luftbase - der er ansvarlig for ikke blot de seneste angreb med kemiske våben, men talrige forbrydelser imod det syriske folk – helt ud af kampen«.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.

LÆS MERE