Domstole forpurrer igen delstats planer om seriehenrettelse

To planlagte henrettelser er onsdag blevet aflyst ved to domstole i den amerikanske delstat Arkansas.

Delstaten Arkansas har store problemer med at gennemføre en storstilet plan om at henrette otte indsatte på ti dage. Onsdag blev endnu to henrettelser udsat. Arkivfoto. Scanpix/Mandel Ngan
Læs mere
Fold sammen

Little Rock. Den amerikanske delstat Arkansas oplevede onsdag endnu et tilbageslag i en opsigtsvækkende plan om at gennemføre en række henrettelser på ti dage i april.

Således bremsede højesteret i delstaten onsdag endnu en henrettelse, der ellers var planlagt til torsdag.

Det drejer sig om henrettelsen af Stacey Johnson, der nu skal have prøvet sin sag ved en domsret, hvor han har fået lov at præsentere nye DNA-beviser i sin sag.

De gode nyheder for indsatte på dødsgangen i Arkansas stoppede dog ikke her. Blot få minutter efter højesterets afgørelse blev endnu en henrettelse aflyst af en anden domstol.

Det skyldtes, at medicinalvirksomheden McKesson Medical-Surgical Inc. havde beskyldt delstaten for at have indkøbt et stof til den dødelige injektion under falske forudsætninger.

Virksomheden havde således aldrig indvilget i, at præparatet skulle anvendes til henrettelser. Appeldomstolen valgte derfor at indføre et midlertidigt forbud mod brugen af stoffet.

Myndighederne i Arkansas har oplyst, at det ikke er muligt at skaffe stoffet andre steder.

Dermed erkender myndighederne, at alle planlagte henrettelser vil blive stoppet, hvis McKesson vinder det kommende retsopgør.

Delstaten havde planlagt hele otte henrettelser i løbet af ti dage. Tidligere er tre andre henrettelser blevet stoppet.

Justitsministeren i delstaten, republikaneren Leslie Rutledge, siger gennem sin talsmand, at hun vil appellere forbuddet mod brugen af det omstridte stof til højesteret.

/ritzau/Reuters