Domstol vil efterforske mulige krigsforbrydelser mod palæstinenserne

Den Internationale Straffedomstol vil undersøge, om der er blevet begået krigsforbrydelser mod palæstinenserne under sidste års blodige Gaza-konflikt. Israel kalder beslutningen for »skandaløs«.

Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag. Fold sammen
Læs mere
Foto: JERRY LAMPEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL: Blev der begået krigsforbrydelser, da 2.300 palæstinensere - heriblandt mange civile - sidste sommer blev dræbt under konflikten med Israel? Det spørgsmål rejser ICC, Den Internationale Straffedomstol, nu godt et halvt år efter, at en af de mest voldsomme konflikter mellem de stridende parter rasede i Gaza-striben.

ICC vil nu påbegynde indledende undersøgelser, der skal fastslå, om der grundlag for at starte en officiel og større efterforskning af krigen i Gaza.

Palæstinenserne har efterlyst en sådan undersøgelse siden juni, skriver aljazeera, og palæstinenserne bifalder af samme grund domstolens beslutning.

»Vi vil sætte pres på Israel, der har myrdet vores folk, besat vores jord, stjålet vores vand og destrueret Gaza,« siger Nabil Shaat, en seniorrådgiver for præsidenten for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas.

Hvis ICC i sidste ende vælger at åbne en officiel efterforskning, kan det reelt betyde, at israelske officerer og politikere kan blive stillet for domstolen - anklaget for at have begået forbrydelser mod menneskeheden.

Israel fordømmer ICCs beslutning, som premierminister Benjamin Netanyahu ifølge aljeezera skulle have kaldt både »absurd« og »skandaløs«.

USA kritiserer ligeledes beslutningen. En talsmand for Det Hvide Hus kalder ICCs beslutning for »tragisk ironi« og henviser til de mange raketter, palæstinensiske Hamas affyrede mod civile områder i Israel.

Konflikten begyndte i juni, hvor tre israelske teenagere blev dræbt af medlemmer fra Hamas, hvorefter israelske ekstremister svarede igen med et voldsomt hævnmord på en 16-årig palæstinensisk dreng. Herefter eskalerede konflikten, og i løbet af juli og august lancerede Israel en voldsom offensiv mod Gaza. 2.300 palæstinensere mistede livet - heraf et stort antal civile, mens tabstallet på den israelske side endte på 73 personer, hvoraf seks var civile.

Det er blot to uger siden, at det palæstinensiske selvstyre officielt blev garanteret et medlemskab i Den Internationale Straffedomstol. I starten af januar bebudede FNs generalsekretær, Ban Kim-moon, at palæstinenserne vil blive medlem af ICC 1. april, hvilket åbnede for op, at ICC vil kunne efterforske Gaza-konflikten.

Også den beslutning fik hårde ord med på vejen fra Israel og USA.