Domstol: Muslimske piger skal svømme sammen med drenge

Muslimsk familie i den schweiziske by Basel kan ikke nægte at sende deres døtre til skolesvømning med drenge.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEEN JACOBSEN

Muslimske forældre kan ikke nægte at sende deres døtre til skolens svømmetimer, hvor både drenge og piger deltager. Det har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg afgjort.

Afgørelsen går imod et tyrkisk-schweizisk par. De mener, at schweiziske skolers praksis med at have svømning for begge køn samtidig, inden de når pubertetsalderen, er i strid med deres religiøse tro.

Domstolen skulle afgøre, hvorvidt den muslimske familie i Basel kan nægte at sende to døtre til svømmelektioner i skolen, fordi der deltager drenge.

Domstolen giver myndighederne i Basel medhold i, at hensynet til social integration berettiger skolen til at afvise forældrenes anmodning om at få pigerne fritaget for svømmetimerne.

Det hedder i afgørelsen, at det er en »legitim hensigt« at beskytte børn af udenlandsk oprindelse fra at blive udstødt socialt.

Det noteres samtidig, at myndighederne i Basel havde forsøgt at indgå et kompromis med forældrene. For eksempel at pigerne kunne iføre sig burkini i svømmeundervisningen.

Domstolen siger, at religiøs frihed er en vigtig europæisk menneskeret, men at social integration vejer tungere i den konkrete sag.

Domstolen finder en bøde, som det schweizisk-tyrkiske par er idømt i Basel, berettiget. De havde per forælder fået en bøde på 350 franc for hver af deres fire døtre. Det giver et samlet beløb på cirka 9700 kroner.

Dommen i Strasbourg falder, efter at Tysklands forfatningsdomstol i Karlsruhe i december også afgjorde, at ultrakonservative muslimske piger skal deltage i svømmeundervisningen for begge køn.

/ritzau/dpa