Domstol: Militærlæge testede ikke jomfruer

En egyptisk militærlæge er blevet frikendt efter anklage om, at han havde undersøgt kvindelige aktivisters jomfruelighed under demonstrationer i Kairo.

Kvindelige aktivister demonstrerer mod jomfrutest uden for det egyptiske statsråd for at støtte Samira Ibrahim i slutningen af december 2011. På bannerne står der »Vil have min søsters rettigheder«. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMR ABDALLAH DALSH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En egyptisk militærlæge er blevet frikendt af den egyptiske militærdomstol for at være med til at udføre ulovlige jomfrutest på kvindelige anholdte demonstranter under demonstrationerne ved det Arabiske Forår sidste år.

Den 25-årige egyptiske aktivist Samira Ibrahim sagsøgte militærlægen og militæret for at have krænket den unge aktivist, som sammen med mange andre egyptere demonstrerede på Tahrirpladsen i Kairo sidste år. I marts 2011 i ugerne efter den tidligere præsident Mubaraks fald, demonstrerede Samira Ibrahim og blev anholdt og udsat for en underlivsundersøgelse af egyptiske soldater. 

Testede for at nedgøre

- Militæret torturerede mig, de sagde, at jeg var prostitueret og ydmygede mig ved at lade en mandlig læge udføre en jomfrutest på mig, hvor jeg var helt nøgen, mens de mandlige soldater kiggede på, har Samira Ibrahim tidligere sagt til CNN.

Hun mener, at militæret undersøgte for at nedgøre de kvindelige demonstranter. 

I begyndelsen afviste militæret, at mødomsundersøgelserne fandt sted. Senere lød argumentet dog, at militæret udførte jomfruelighedstest, så kvinderne ikke bagefter kunne komme og sige, at de var blevet voldtaget af soldaterne. 

- Vi ville ikke have, at de skulle sige, at vi havde udsat dem for seksuelle overgreb eller voldtægt, så vi ville bevise, at de slet ikke var jomfruer, sagde generalen.

Medvidnet sprang fra

I august besluttede Samira Ibrahim sig for at føre sagen i retten. Hun anklagede militæret og militærlægen, som nu er blevet frifundet. I slutningen af december fik dog hun rettens ord for, at det var ulovligt af militæret at udføre jomfrutest. 

I dag er militærlægen Ahmed Adel så blevet frikendt i retssagen for at have udført disse test. Vidnet, som Samira Ibrahim havde håbet ville tale for hendes forsvar, ændrede forklaring i sidste øjeblik.

Ifølge BBC forklarede dommeren, at han havde truffet afgørelsen på baggrund af, hvad der var bevist i dokumenter og baseret på hans samvittighed. Derudover tilføjede han, at han ikke var blevet afpresset.