Domstol i London skal vurdere om Assange kan gå frit

Julian Assange har anmodet retten i London om at få lov til forlade sit ambassadeskjul uden anholdelse.

Arkivfoto. Julian Assange har anmodet retten i London om at få lov til forlade sit ambassadeskjul uden anholdelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Nicholls
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WikiLeaks-stifteren Julian Assange vil fredag appellere til retten i London om at droppe en arrestordre mod ham.

Ordren blev udstedt, da Assange brød med reglerne for en løsladelse mod kaution. Det gjorde han, da han søgte tilflugt på Ecuadors ambassade i London.

»Han håber på at få arrestordren afbrudt, fordi Sverige har bekræftet, at en udleveringsordre ikke længere eksisterer,« siger Storbritanniens anklagemyndighed.

De svenske myndigheder har tidligere ønsket Assange udleveret for anklager om voldtægt. Assange har nægtet, at anklagerne skulle være sande.

Sverige droppede dog udleveringsordren i maj 2017.

Ifølge den britiske anklagemyndighed kan Assange få held med sin anmodning. Sker det, vil han kunne forlade Ecuadors ambassade og flyve til Ecuador, hvor han har fået statsborgerskab.

Direkte adspurgt om retten vil kunne følge en sådan anmodning fra Assange, svarer anklagemyndigheden.

»Hypotetisk, så ja, det vil være vores udlægning,« lyder det.

46-årige Assange har gemt sig på ambassaden i London siden 2012. Det er, fordi han frygter at blive udleveret til Sverige og derefter blive udleveret til USA.

Chefen for CIA, Mike Pompeo, har beskrevet WikiLeaks, som en »en fjendtlig efterretningstjeneste« og en trussel mod amerikansk national sikkerhed.

Det er blevet tolket, som at USA ønsker Assange udleveret.

WikiLeaks har stået for offentliggørelsen af tusindvis af læk, der er kommet fra whistleblowere. Der er blandt andet lækket oplysninger fra de amerikanske sikkerhedstjenester.

/ritzau/Reuters