Domstol giver ordre til at udlevere Trumps skattepapirer

Præsident Trumps revisor skal udlevere otte års selvangivelser, afgør føderal domstol. Nu venter højesteret.

Præsident Trumps revisor skal udlevere otte års selvangivelser, afgør føderal domstol. Nu venter højesteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oliver Contreras / POOL

En føderal domstol i USA har mandag afgjort, at Donald Trumps revisor skal udlevere præsidentens skattepapirer for en periode af otte år til anklagemyndigheden i New York.

Trump nægter pure at udlevere sine selvangivelser.

Hans advokat i Det Hvide Hus Jay Sekulow siger, at præsidenten vil appellere afgørelsen til USA's højesteret.

Den føderale domstols afgørelse betyder støtte til anklagerne i New York. De har stævnet revisorfirmaet Mazars LLP, skriver Reuters.

Der er nu lagt op til et drama i USA's højesteret, som for øjeblikket har et konservativt flertal med 5-4.

To af de konservative dommere er udpeget af præsident Trump.

Distriktsanklageren i New York er demokraten Cyrus Vance. Han har ønsket at få udleveret Trumps selvangivelser for at understøtte den efterforskning, der er sat i gang mod Trump og præsidentens familie for at drive kriminel virksomhed.

Men omfanget af sagen, der behandles af anklagerne, er ikke kendt.

Sagen i New York har ikke noget at gøre med den rigsretssag, som det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus har taget skridt til. Den handler om Trumps afpresning af Ukraine. Den handler om at grave snavs op om demokraten Joe Biden, der bliver Trumps mulige modstander ved næste års præsidentvalg.

Trump blev i 2016 den første præsidentkandidat i mange årtier, som ikke ville dele sine skatteforhold med USAs borgere.

Trump har hele vejen igennem nægtet at efterkomme et krav fra både domstole og Kongressen om at udlevere sine skattepapirer. Han hævder, at han som præsident er immun over for at blive efterforsket.

En lavere domstol har tidligere kaldt det argument »i strid med nationens regeringsstruktur og forfatningsmæssige værdier«.

Den føderale domstol undlader at tage stilling til, om præsidenten kan påberåbe sig immunitet.

/ritzau/