Domstol giver Macron ret i at kræve coronapas

Forfatningsdomstol siger ok til at kræve coronapas til barer og restauranter og vacciner til sundhedsfolk.

Arkivfoto: Den franske forfatningsdomstol siger i en kendelse, at loven om coronapas, som præsident Emmanuel Macron har insisteret på, er i overensstemmelse med forfatningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHARLY TRIBALLEAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den franske forfatningsdomstol siger i en kendelse, at loven om coronapas, som præsident Emmanuel Macron har insisteret på, er i overensstemmelse med forfatningen.

Det samme er bestemmelsen om, at alt sundhedspersonale i kontakt med patienter, der kunne risikere at være smittet, skal lade sig vaccinere mod covid-19.

Macron fastholder med loven, at der skal vises coronapas, hvis man vil besøge barer, restauranter og biografer. Det gælder også i forhold til togrejser.

Det kontroversielle coronapas træder i kraft fra mandag.

Loven gør det samtidig muligt at nægte at udbetale løn til sundhedsmedarbejdere, der ikke vil lade sig vaccinere.

I juli har den såkaldte deltavariant af covid-19 presset antallet af smittede i vejret i Frankrig og sendt en fjerde bølge af sygdommen ind over landet.

Forfatningsdomstolen siger ifølge AFP, at de restriktioner, der er indeholdt i den lov, som parlamentet vedtog i sidste måned, er en balancegang. På den ene side hensynet til den offentlige sundhed, på den anden hensynet til den personlige frihed.

Modstandere af vaccinerne har beskyldt præsident Macron for at gennemføre et »sundhedsdiktatur«.

De har stået bag demonstrationer, som lørdag samlede 200.000 mennesker rundt om i landet.

»Nogle få titusinder af mennesker er gået fra forstanden i en sådan grad, så de kan få dem selv til at sige, at vi lever i et diktatur,« siger Macron i et interview til nyhedsmagasinet Paris Match.

Han kalder det egoistisk og uansvarlig ikke at lade sig vaccinere og henviser til det pres, som den nye bølge af covid-19 har lagt på det franske sundhedsvæsen.

En meningsmåling viser 37 procents støtte til demonstranterne. 48 procent er imod deres aktioner.

Forfatningsdomstolen afviser i sin afgørelse torsdag få elementer af loven. Herunder at tvinge coronasmittede til at lade sig isolere i 10 dage.

/ritzau/Reuters