Domstol fyrer præsident: Hun har forrådt folket

Præsident Park Geun-hye bliver som den første folkevalgte præsident i Sydkoreas historie afsat, USAs udenrigsminister Tillerson erklærer sig inhabil i sag om olieledning og Løkke, og EU-kolleger vender et alvorligt øje mod Balkan-uro. Få overblikket over nattens historier her.

Arkivfoto: Sydkoreas præsident Park Geun-hye. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEON HEON-KYUN

Domstol fyrer Sydkoreas korruptionsanklagede præsident

Sydkoreas korruptionsanklagede præsident, Park Geun-hye, skal træde tilbage permanent.

Det siger landets forfatningsdomstol enstemmigt ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vi fjerner Park Geun-hye fra embedet. Hendes handlinger har forrådt folket, siger Lee Jung-mi, formand for forfatningsdomstolen, ifølge Reuters.

Landets forfatning dikterer, at der inden for 60 dage skal afholdes et valg. Her skal det afgøres, hvem der skal afløse den nu forhenværende præsident Park.

Det er første gang i Sydkoreas historie, at en folkevalgt præsident bliver afsat.

Park fik ellers et historisk flertal, da hun blev valgt til landets første kvindelige præsident i 2012.

I årtier forinden havde hun været kendt i Sydkorea.

Hendes far var diktator i landet fra 1961-1979. Begge hendes forældre blev myrdet med fem års mellemrum i 1970'erne.

Korruptionssagen drejer sig blandt andet om præsident Park og veninden Choi Soon-sil.

De to har angiveligt arbejdet sammen om at lokke bestikkelse fra blandt andet telegiganten Samsung.

Samsung har ifølge anklagerne betalt store summer i bestikkelse for at sikre regeringens opbakning til en fusion mellem to af Samsung-gruppens virksomheder.

Regeringens støtte skulle gives på trods af, at sammenlægningen ville medføre milliardtab.

Det skulle nemlig ske som en tjeneste til Samsung Group-vicepræsident Lee Jae-yong. Sammenlægningen ville styrke hans position i firmaet.

Park, Choi og Lee har alle nægtet, at de har gjort noget ulovligt.

Choi beskyldes generelt for at have udnyttet sit venskab med præsidenten.

Angiveligt har hun presset penge ud af flere af Sydkoreas store virksomheder.

Parlamentet i landet suspenderede præsident Park 9. december. Chois datter, Chung Yoo-ra, har siden 2. januar siddet fængslet i Danmark.

Hun er anklaget af sydkoreanske myndigheder for at medvirke til økonomisk kriminalitet i den spektakulære sag.

Sagens anklagere har ifølge Reuters antydet, at sagen vil blive yderligere efterforsket, og at Park Guen-hye kan blive straffet yderligere.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Protester efter præsidentafsked i Sydkorea udløser dødsfald

USA sværger fortsat støtte til Sydkoreas næste præsident

USA ser frem til et produktivt forhold til den næste sydkoreanske præsident.

Det siger en talsmand for den amerikanske ambassade fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Udmeldingen kommer, efter at Sydkoreas korruptionsanklagede præsident, Park Geun-hye, er blevet tvunget til at træde tilbage af landets forfatningsdomstol.

- USA er fortsat en trofast allieret, ven og partner til Republikken Korea, siger talsmanden.

- I sidste ende er dette et nationalt spørgsmål, som befolkningen i Korea skal beslutte gennem en demokratisk proces. Og vi respekterer dens beslutning.

USA har 28.500 tropper udstationeret i Sydkorea.

Sydkoreas forfatning dikterer, at der inden for 60 dage skal afholdes valg, om hvem der skal afløse den nu forhenværende præsident Park Geun-hye.

Ifølge The Wall Street Journal ventes valget 9. maj. Avisen skriver samtidig, at sydkoreanerne ventes at vælge en leder, der er mere skeptisk over for USA's politik i regionen.

Park Geun-hye blev Sydkoreas første kvindelige præsident, da hun blev valgt i 2012 med et historisk flertal.

/ritzau/

 

USA's Tillerson erklærer sig inhabil i sag om olieledning

Arkivfoto: Rex Tillerson Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM.

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, der har en fortid som topchef i olieselskabet ExxonMobil, har erklæret sig selv inhabil i sagen om Keystone XL-olierørledningen.

- Ministeren besluttede allerede i starten af februar at undtage sig selv fra ansøgningen om en præsidentiel tilladelse til Keystone XL-olierørledningen, siger talsmand Mark Toner fra udenrigsministeriet ifølge CNN.

Olierørledningen skal løbe fra Canada til amerikanske olieraffinaderier.

Det er firmaet TransCanada, der vil stå for opførelsen af rørledningen.

TransCanada offentliggjorde i januar, at det ville genansøge om at få lov til at opføre rørledningen.

Præsident Donald Trump er tilhænger af rørledningen, som hans forgænger, Barack Obama, satte på pause af miljøhensyn.

Det skete, efter at udenrigsministeriet havde produceret en rapport om projektet, der beskrev miljøproblemerne ved Keystone XL.

Miljøorganisationer i landet frygter desuden, at projektet vil medføre en markant øget risiko for lækager, som kan skade miljøet.

Donald Trump lovede under valgkampen i USA, at han ville godkende den 1900 kilometer lange rørledning.

Derfor er udenrigsministeriet nu i gang med at lave en ny rapport. Ifølge nyhedsbureauet AFP forventes det, at den nye rapport bliver mere positiv, end den første var.

En række miljøorganisationer har længe krævet, at Tillerson trækker sig fra alt arbejde med rørledningen.

Blandt dem er Greenpeace, der tidligere har sendt et brev til ministeriet.

Her skrev organisationen, at Tillersons tidligere arbejdsgiver, der er USA's største energiselskab, ville få så stor glæde af rørledningen, at ministeren måtte erklære sig inhabil.

I starten af marts erklærede justitsminister Jeff Sessions sig inhabil i en sag om russisk indblanding i USA's præsidentvalg.

Sessions blev beskyldt for at lyve, da han over for en senatskomité sagde, at han ikke havde møder med russiske embedsmænd under valgkampen.

Det havde han imidlertid to gange.

/ritzau/

 

Løkke og EU-kolleger vender et alvorligt øje mod Balkan-uro

Arkivfoto: Skopje, Makedonien. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGI LICOVSKI.

Seks lande på det vestlige Balkan, der længe har stået i kø for en dag at komme med i EU, må stadig vente på at komme helt ind i varmen.

Men i kølvandet på den seneste tids spændinger og frygten for russisk indblanding forsøger torsdagens EU-topmøde sig med lige dele opmuntring og løftet pegefinger.

I en erklæring på vegne af 27 af de 28 EU-lande gentager lederne deres "ubetingede opbakning" til princippet om, at landene stadig har udsigt til en dag at komme med.

Men der er også klar besked om, at landene skal oppe sig. De skal fortsætte med at gennemføre politiske reformer, de skal være bedre naboer, og de skal samarbejde bedre i hele regionen.

Der er politiske spændinger mellem Serbien og Kosovo, en langtrukken politisk krise i Makedonien og andre skærmydsler i Montenegro, Albanien og Bosnien-Hercegovina.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) satte ord på sin bekymring, da han ankom til topmødet torsdag eftermiddag.

- Jeg er gammel nok til at have Jugoslavien-krigen i frisk erindring og de folkemord, vi så i den del af Europa. Derfor skal man tage det alvorligt, når der er gnidninger mellem de forskellige lande, sagde Løkke.

Men løsningen er ikke at åbne EU's dør på vid gab lige nu. EU's udvidelse står stille i hvert fald til 2019.

Selv om statsministeren siger, at han ikke vil udpege nuværende EU-lande, der er kommet for tidligt ind, refererer han direkte til EU-topmødets store slagsmål med Polen om genudnævnelsen af polakken Donald Tusk som EU-præsident.

Polen kom med i EU i 2004, og der er for tiden flere slagsmål mellem polakkerne og de gamle EU-lande - også om synet på klimapolitik og demokrati.

Det er de slagsmål, der gør, at Polen ikke støtter erklæringen fra topmødet.

Løkke siger, at det "måske gik lige hurtigt nok" i forhold til nogle af de lande, der er kommet senest med i EU.

- Hvis vi begynder at udvide Europa med lande, der slet ikke er klar til det, så gør vi alle de her besværligheder, vi talte om før, større.

- Man bliver bare nødt til at sige, at nu skal vi også passe på EU, og vi har ikke brug for en udvidelse med lande, som ikke er parat til at blive en del af den europæiske familie, siger Løkke.

/ritzau/

 

Mand går amok med økse og sårer flere på tysk banegård

En formentlig mentalt forstyrret mand bevæbnet med en økse angreb og sårede syv personer i den tyske by Düsseldorf torsdag aften.

Tidligere var meldingen, at flere gerningsmænd var involveret i angrebet. Nu understreger det tyske politi, at der kun er tale om en enkelt gerningsmand.

- Den anholdte mand er en 36-årig mand fra det tidligere Jugoslavien, som tilsyneladende lider af mentale problemer, lyder det i en meddelelse fra det tyske politi ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ifølge politiet skete angrebet omkring klokken 20.50 torsdag, hvor gerningsmanden "angreb tilfældige mennesker" med en økse.

I forsøget på at flygte fra stedet hoppede den mistænkte ned fra en bro. I faldet kom manden alvorligt til skade, og politiet har endnu ikke været i stand til at afhøre ham, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Politiet oplyste først, at fem personer var blevet såret under angrebet, men det har siden opjusteret antallet til syv.

Efter hændelsen blev perronerne på banegården ryddet, og området blev spærret af, mens planlagte tog enten blev aflyst eller omdirigeret, skriver dpa.

Der var flere ambulancer på stedet. Øjenvidner fortæller, at flere sårede blev båret ud og modtog behandling på stedet eller kørt væk i ambulance.

Det er fortsat sparsomt med oplysninger om de tilskadekomnes tilstand. Én person skulle dog være alvorligt såret i angrebet, der skete for øjnene af adskillige chokerede vidner.

- Vi stod ved sporet og ventede på toget. Det kom, og pludselig sprang en person ud med en økse og slog ud efter folk. Jeg har oplevet en masse, men noget sådant har jeg aldrig oplevet, fortæller et øjenvidne til den tyske avis Bild.

Tyskland har tidligere oplevet et tilsvarende økseangreb, som en mentalt forstyrret gerningsmand stod bag.

I juli angreb en 17-årig asylansøger bevæbnet med en økse og en kniv passagerer på et tog ved byen Würzburg. Ved det angreb blev fem mennesker såret.

/ritzau/

EU's østlande kræver ensretning af fiskefingre og Nutella

En Sprite skal smage af det samme, lige meget hvor i Europa den åbnes.

Det samme bør gælde for Nutella, fiskefingre og alle andre kendte fødevarer, der forhandles i EU.

Kravet kommer fra en række central- og østeuropæiske lande.

Ganske længe har de følt sig spist af med en slags andenrangsmad. Og torsdag har de på et topmøde i Bruxelles overtalt deres kolleger til at dvæle ved emnet.

Af en erklæring fra topmødet fremgår det, at medlemslandene vil behandle det prekære spørgsmål. Det skal ske i et forum bestående af folk fra landenes regeringer og repræsentanter fra industrien.

En stribe undersøgelser har gennem den seneste tid vist ganske betydelige udsving i kvaliteten af varer, afhængigt af hvor de er købt.

Eksempelvis har en test vist, at mængden af kunstigt sødemiddel er større i en Sprite købt i Tjekkiet end i Tyskland.

På samme måde er ungarsk Nutella angiveligt mindre kremet end i Østrig, mens Iglos kendte fiskefingre ganske enkelt indeholder mindre fisk i Slovakiet end i Østrig.

Den typiske forklaring fra fødevareindustrien er, at de varierende udgaver alene skyldes et ønske om at behage lokale smagspræferencer.

Men den forklaring nægter både politikere og forskere at acceptere.

- Det her er misvisende for forbrugere, fordi de forventer det samme produkt, når de ser den samme indpakning, siger fødevareanalytiker Petr Havel til nyhedsbureauet Reuters.

Tjekkiets fødevareminister, Marian Jurecka, sagde for nylig, at folk i Central- og Østeuropa er trætte af at være "Europas skraldespand", og fra EU's forbrugerkommissær, Vera Jourova, er budskabet det samme.

- Varierende kvalitet af fødevarer af samme mærke i medlemsstaterne er vildledende, utilstedelig og unfair for forbrugerne. Jeg vil gøre mit bedste for at stoppe det, siger den tjekkiske kommissær til Reuters.

Frem mod torsdagens topmøde har kommissionsformand Jean-Claude Juncker luftet muligheden for at oprette et europæisk agentur for forbrugerbeskyttelse.

Men med torsdagens topmødebeslutning ser EU-landene altså ud til i første omgang at forsøge sig med et mindre omfattende tiltag.

/ritzau/

 

34 børn er døde efter brand på børnehjem i Guatemala

Dødstallet efter en brand på et børnehjem i Guatemala onsdag er steget til 34. Alle ofrene er børn og langt de fleste piger.

Det oplyser myndighederne torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mindst 24 andre er fortsat indlagt med svære forbrændinger og er i kritisk tilstand.

Juan Antonio Villeda, som er direktør for San Juan de Dios-hospitalet, er chokeret over sværhedsgraden af ofrenes forbrændinger.

- Jeg har arbejdet med det her i 29 år. Det, jeg så i går, var ligesom en scene fra Dante (italiensk forfatter, red.), siger han.

Også direktøren på Roosevelt Hospital, Carlos Soto, er i chok.

- I min 13 år lange karriere har jeg aldrig set noget som dette. Det er tragisk, siger han og tilføjer, at mange børn har alvorlige forbrændinger på deres lunger, i svælget og på huden.

Branden brød ud onsdag, da nogle af hjemmets beboere havde sat ild til en madras i en sovesal.

Efterforskere forsøger i øjeblikket at afgøre, om branden blev startet af en gruppe unge, som de ansvarlige på børnehjemmet havde isoleret efter et flugtforsøg tirsdag aften.

Ifølge nyhedsbureauet NTB har Hogar Seguro Virgen de la Asunción længe været plaget af uro og masseflugt efter beskyldninger om, at medarbejdere og ældre teenagere har udsat børn for seksuelle overgreb og mishandling.

Angel Cardenas, der er tidligere medarbejder på hjemmet, beskriver det som "en tikkende bombe".

FN's børneorganisation, Unicef, er gået ind i sagen og kræver en undersøgelse af børnehjemmet.

Kort efter branden blev 19 piger fundet døde. Yderligere 15 døde senere på hospitalet af de skader, de havde pådraget sig.

Præsident Jimmy Morales har erklæret tre dages landesorg efter tragedien.

Børnehjemmet ligger i et skovområde i San José Pinula omkring ti kilometer sydvest for Guatemala City, det mellemamerikanske lands hovedstad.

Lokale medier rapporterer, at det lykkedes omkring 60 mindreårige at komme ud af det brændende børnehjem, der huser børn, som er ofre for misbrug, menneskesmuglere eller er blevet forladt.

Medier skriver også, at der bor 540 børn på hjemmet, selv om der kun er plads til 400.

Flere af beboerne er desuden over 18 år, selv om hjemmet er for børn mellem 14 og 17 år.

/ritzau/