Domstol forbyder tysk komiker at læse sit Erdogan-digt op

En tysk domstol har nedlagt forbud mod at oplæse hele den tyske komiker Jan Böhmermanns Erdogan-digt. Det er dog stadig tilladt at portrættere den tyrkiske præsident som undertrykker, dum, fej og som voldelig over for kvinder.

Komikeren Jan Böhmermann vil på ingen måde acceptere dommen. Derfor agter Böhmermann at anke dommen og i yderste konsekvens gå hele vejen til den tyske forfatningsdomstol. Kendelsen får tilmed den konsekvens, at TV-stationen ARD ikke kan vise den kontroversielle oplæsning af digtet, som fandt sted i TV-programmet Neo Magazin Royale, via sit online-arkiv.?Foto: Ole Spata Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WIEN: En bøde på 250.000 euro. Eller seks måneder i kachotten.

Det er straffen, som venter den tyske komiker Jan Böhmermann, såfremt han skulle driste sig til at recitere hele sit berygtede smædedigt om den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Forleden nedlagde en domstol i Hamburg foreløbigt forbud mod oplæsningen af 18 af digtets 24 strofer, som ifølge dommerne krænker den tyrkiske præsident. Netop fordi Böhmermanns oprindelige TV-udsendelse kunne ses overalt i Tyskland, har Erdogans advokater ifølge tysk ret lov til at vælge, hvor sagen skal føres. Bild Zeitung skriver, at domstolen i Hamburg har ry for at vægte beskyttelsen af personlige rettigheder højere end hensynet til ytringsfriheden.

Det er netop forholdet mellem personlige rettigheder og grundlæggende rettigheder som den kunstneriske frihed, der har været genstand for dommernes overvejelser. Domstolen i Hamburg anerkender Böhmermanns digt som satire, men fastslår også, at blandt andet de strofer, der beskriver Erdogan som »gedeknepper« eller forbruger af børneporno, ikke er omfattet af den kunstneriske frihed, men må betragtes som ærekrænkende, vurderer de tyske dommere.

Derimod er det fortsat tilladt at portrættere Erdogan som undertrykker af det kurdiske mindretal i Tyrkiet som voldelig over for kvinder og som dum og fej.

Hovedrysten over dommen

I første omgang har den tyrkiske præsident i overensstemmelse med gældende tysk ret en frist på fire uger til at forlange dommen håndhævet. Hvorvidt Erdogan og hans advokater vil acceptere, at dele af digtet fortsat må fremføres, er indtil videre usikkert.

I tyske medier er dommen fra Hamburg blevet modtaget med udbredt hovedrysten.

»Den første retlige afgørelse i Böhmermann-sagen er en krænkelse af alle, der på noget tidspunkt har sat livet på spil for ytringsfriheden. Eller stadig sætter livet på spil. For ytringsfriheden er en grundrettighed, der er resultatet af flere århundreders kamp,« skriver kommentatoren Andrian Kreye i Süddeutsche Zeitung.

Flere domme venter forude

Mens Jan Böhmermann har tabt det første juridiske slag til den tyrkiske præsident, kan han se frem til afgørelsen på yderligere to sager. For kendelsen fra domstolen i Hamburg er blot den seneste juridiske komplikation i efterspillet om Böhmermanns oplæsning af det kontroversielle digt i TV-programmet Neo Magazin Royale i slutningen af marts.

I midten af april besluttede kansler Angela Merkel efter anmodning fra den tyrkiske præsidents advokater modvilligt at tillade statsadvokaten i Mainz at undersøge muligheden for at rejse tiltale mod Jan Böhmermann efter tysk lovs paragraf om majestætsfornærmelse, der gør det strafbart at fornærme udenlandske statsoverhoveder.

Derudover har præsident Erdogan iværksat et civilt søgsmål med henblik på at få Jan Böhmermann dømt efter tysk injurielovgivning. Begge sager er uafsluttede.

Med kendelsen må TV-stationen ARD undlade at gøre udsendelsen, hvori Jan Böhmermann oplæser det omstridte »smædedigt«, tilgængelig på TV-stationens online-mediearkiv.

Hverken Böhmermann eller hans advokat, Christian Schertz, vil acceptere dommen. Derfor agter Böhmermann at anke dommen og i yderste konsekvens gå hele vejen til den tyske forfatningsdomstol. Christian Schertz omtaler ifølge tyske medier dommen som »eklatant forkert« og betegner den som dårligt juridisk håndværk, der bygger på en misforståelse af selve satirebegrebet.

Dommerne har ifølge Christian Schertz undladt at se digtet i dets fulde kontekst, nemlig Erdogans tidligere forsøg på at bringe tyske komikere til tavshed via rettens vej.

»Man kan heller ikke klippe et maleri i stykker og derefter frigive det delvist,« uddyber Christian Schertz ifølge tyske medier.

Samme vurdering lyder fra den tyske politiker Wolfgang Kubicki.

»Man kan ikke kategorisere digtet som satire i sin helhed og derefter splitte det ad i enkelte dele og tage passager helt ud. Det svarer til, at man betegner billedet af Mona Lisa som et kunstværk og derefter ønsker at forbyde hendes smil som et udtryk for ophidsende flirt,« siger Kubicki, der er viceformand for det liberale FDP, til Bild Zeitung.

Kæmp for din ret

I protest mod den tyrkiske præsidents forsøg på at bringe Jan Böhmermann til tavshed er en række fremtrædende tyske politikere og journalister de seneste måneder kommet komikeren til undsætning.

Tidligere på måneden vakte CDU-parlamentarikeren Detlef Seif forargelse blandt partifæller og socialdemokrater, da han fra talerstolen i den tyske forbundsdag reciterede Böhmermanns digt i dets fulde længde. Noget der efter retten i Hamburgs kendelse angiveligt ikke længere er muligt.

I april tog Mathias Döpfner, der er bestyrelsesformand i den magtfulde tyske mediekoncern Axel Springer, Jan Böhmermann i forsvar i et omtalt indlæg i avisen Die Welt. Mathias Döpfners uforblommede støtte til komikerens ytringsfrihed fik efterfølgende Erdogans advokater til at klage til en domstol i Köln.

Selv reagerede Jan Böhmermann på dommen med vanlig skæv humor. På det sociale medie twitter postede han et link til sangen »Fight for your right to party« med den amerikanske rapgruppe Beastie Boys. Noget tyder på, at det juridiske slagsmål mellem præsidenten og komikeren først lige er begyndt.