Domstol affejer anke fra russisk oppositionspolitiker

Det bliver ikke muligt for den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj at opstille til forårsvalg.

Aleksej Navalny, Fold sammen
Læs mere
Foto: TATYANA MAKEYEVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Håbet er igen blevet slukket for den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj, der ønsker at stille op til forårets præsidentvalg.

Det russiske nyhedsbureau RIA skriver, at Ruslands Forfatningsdomstol fredag har afvist en anke fra Navalnyj.

Han havde anket en afgørelse fra Ruslands Valgkommission i december, hvor det blev besluttet, at han ikke måtte opstille til præsidentvalget 18. marts.

Den 41-årige advokat er dømt for politisk motiveret bedrageri. På grund af denne dom må han ikke opstille, har valgkommissionen afgjort. Dommen er betinget og på fem års fængsel.

Navalnyj betegner selv sagen som politisk motiveret.

Allerede da valgkommissionen kom med sin afgørelse i december, sagde Navalnyj, at han agtede at anke. Han opfordrede også russerne til at boykotte præsidentvalget.

»Vi erklærer strejke blandt vælgerne. Vi vil bede alle om at boykotte dette valg. Vi vil ikke anerkende resultatet af dette valg,« sagde Navalnyj til nyhedsbureauet AFP.

»Den procedure, vi er inviteret til at deltage i, er ikke et valg. Kun Putin og de kandidater, han har håndplukket, deltager i det,« lød det.

I løbet af det seneste år har Navalnyj stået i spidsen for en græsrodskampagne, der er nået helt ud i krogene af præsident Vladimir Putins sikreste valgkredse.

Navalnyj er den mest seriøse politiske udfordrer, Putin har stået over for i alle sine år ved magten.

Oppositionsaktivisten har været fængslet tre gange i år. Han har været sigtet for at bryde loven flere gange, fordi han har organiseret offentlige politiske møder og demonstrationer.

Mange iagttagere ser disse sager som Putin-styrets forsøg på at forhindre Navalnyj i at stille op som præsidentkandidat.

Putin, der stiller op til sin fjerde embedsperiode, har en komfortabel føring i meningsmålingerne. Hvis han bliver genvalgt, kan han blive siddende på posten frem til 2024.

/ritzau/Reuters