Dommer underkender Trumps indrejseforbud - »skandaløst« lyder det fra Det Hvide Hus

Konstitutionel krise i USA efter at en dommer natten til lørdag dansk tid erklærede præsidentens dekret om indrejseforbud fra syv muslimsk dominerede lande for ulovlig. En anden dommer forsvarede indrejseforbuddet.

Præsident Donald Trumps indrejseforbud i USA er blevet underkendt af dommer. Det Hvide Hus er stærkt utilfreds. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er kaos i USA efter en føderal dommer i Seattle natten til lørdag dansk tid har udstedt en afgørelse, som midlertidigt blokerer præsident Donald Trump bekendtgørelse om indrejseforbud for immigranter og flygtninge fra syv muslimsk dominerede lande.

For en uge siden underskrev Trump et dekret, der suspenderede indvandring fra Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen i mindst 90 dage.

Han argumenterede for, at det var nødvendigt for at holde terrorister ude i USA. Men det underkender dommer James Robart fra Seattle
og tilføjer en ny runde af forvirring til en række juridiske udfordringer for præsidentens ordre. Hans underkendelse af dekretet er landsdækkende. Men samtidig har en anden dommer i en anden stat i Boston forsvaret præsidentens rejseforbud.

Men afgørelsen er en ydmygelse for den nytiltrådte præsident, der er blevet mødt af protester ikke bare i USA, men også af skarp kritik fra allierede europæiske lande som Tyskland og Frankrig.

»Selv den mest nødvendige, beslutsomme kamp mod terrorisme berettiger ikke at placere folk af en bestemt oprindelse eller tro under generel mistanke,« har det lydt fra Tysklands kansler, Angela Merkel.

Det Hvide Hus reagerede først på kendelsen fra Seattle med raseri og kaldte den »skandaløs«. Men få minutter senere udsendte Det Hvide Hus en ny pressemeddelelse i et lidt mindre skarpt tonefald, hvor ordet ”skandaløs” var fjernet. Men det blev fastholdt, at præsidentens dekret var lovlig.

Seattle dommen er den mest vidtgående til dato, da den midlertidigt genåbner døren for indehavere af visa fra de syv overvejende muslimske lande.
Dommeren James Robart sagde, at der er ”ingen støtte” til præsidentens argument om, ”at vi er nødt til at beskytte USA for personer fra disse lande”.

I sin syv siders kendelse skriver Robart, at han har underkendt præsidentens ordre, fordi sagsøgere af ordren var tilbøjelige til at vinde på deres forfatningsmæssige krav, og at dette ville medføre »uoprettelig skade« for USA.

Tidligt lørdag morgen dansk tid var der forvirring om, hvad der nu vil ske

En talskvinde for justitsministeriet sagde, at ministeriet ser frem til at gennemgå rettens kendelse og derefter vil tage stilling til, hvad næste skridt vil blive i sagen.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.