Dommer tiltaler journalister i Myanmar efter streng lov

To journalister er tiltalt for besiddelse af hemmelige dokumenter og risikerer op til 14 års fængsel.

De to journalister Wa Lone (billedet) og Kyaw Soe Oo er mistænkt for at anskaffe sig hemmelige dokumenter, da de dækkede rohingya-krisen i Myanmar. De risikerer 14 års fængsel. Ye Aung Thu/arkiv/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En domstol i Myanmar har mandag besluttet at tiltale to journalister fra det britiske nyhedsbureau Reuters for at anskaffe sig hemmelige dokumenter, da de dækkede rohingya-krisen i landet.

Dermed kan en reel retssag begynde efter seks måneder med indledende retsmøder.

Journalisterne tiltales efter den såkaldte official secrets act. Den myanmarske lov forbyder at videregive informationer, som kan bruges mod staten eller regeringen.

Kendes de to journalister skyldige, står de hver til op til 14 års fængsel.

Den skelsættende sag om pressefrihed har udløst international fordømmelse.

32-årige Wa Lone og 28-årige Kyaw Soe Oo, der begge er fra Myanmar, er mistænkt for at have skaffet sig »vigtige og hemmelige dokumenter« fra to politibetjente.

Betjentene arbejdede i delstaten Rakhine, hvor Myanmars sikkerhedsstyrker beskyldes for at have begået overgreb mod civile fra det muslimske rohingya-mindretal.

Wa Lone og Kyaw Soe Oo blev anholdt i Yangon i december sidste år, da de rapporterede om en massakre på ti civile rohingya-muslimer.

FN, USA, Storbritannien, Sverige og Bangladesh er blandt de lande, der har krævet, at Myanmar frigiver journalisterne eller klarlægger alle omstændigheder omkring deres anholdelse.

I sidste uge opfordrede forsvarsadvokater i sagen dommeren til at droppe sagen. Advokaterne hævder, at journalisterne blev lokket i en fælde af politiet.

En af de advokater, som repræsenterer de to journalister, er den britisk-libanesiske menneskerettighedsadvokat Amal Clooney, som er gift med den amerikanske skuespiller George Clooney.

»Wa Lone og Kyaw Soe Oo er udelukkende fængslet, fordi de rapporterede nyhederne. Jeg har modtaget sagsdokumenterne, og de to journalister er uden tvivl uskyldige og bør løslades øjeblikkeligt«, udtalte Amal Clooney i marts.

/ritzau/Reuters