Dommer til top-politiker i USA: Du er en serie-sexforbryder

For få år siden var han den tredjemægtigste mand i USA, næst i tronfølgen efter præsident Bush og vicepræsident Cheney, og han styrede Kongressen. I dag er han en afpillet sexforbryder.

Den tidligere toppolitiker Dennis Hastert er blev afsløret i seriemisbrug af unge drenge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joshua LOTT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er han en gammel mand, som ser ældre ud, end han er. Han sidder i en kørestol, hans krop er afpillet, og hans jakkesæt hænger som tøj på et fugleskræmsel.

Men for ikke så længe siden var Dennis Hastert den tredjemægtigste mand i USA. Gennem det meste af 00erne var han republikansk formand for den amerikanske Kongres, han blev kaldt »coach« - træner - og hvis præsident Bush og vicepræsident Cheney var omkommet, var coach Hastert blevet amerikansk præsident.

Så stor en mand var han, og så dybt er han faldet. Han blev i går idømt 15 måneders ubetinget fængsel efterfulgt af to års kontrol hos den amerikanske kriminalforsorg, men den retslige straf var for intet at regne mod den offentlige. Han blev rullet ind i retssalen i Chicago, og han blev konfronteret med, hvad han havde gjort i sin tid som lærer og brydetræner på en skole i Yorkville i Illinois: Sexmisbrugt små drenge.

En af hans bryderdrenge er i dag en granvoksen mand på 53-år, men dengang var han ti år og nytilkommen til skolen i Yorkville. »Jeg så op til coach Hastert; jeg havde fuld tillid til ham« fortalte han i retten onsdag, hvor han for første gang trådte frem for offentligheden. »Coach Hastert misbrugte den tillid.«

På rejser til bryde-turneringer i andre stater overnattede brydeholdet på hoteller, og Hastert ville give drengen en massage, som udviklede sig til, at Hastert masturberede ham. På skolen opstillede Hastert også en lænestol ved siden af drengenes bruserum, så han kunne holde øje med dem, fortalte ofret.

Ofret var - for at gøre situationen endnu mere prekær - bror til en mand, som senere blev en af Hasterts nærmeste politiske allierede i det republikanske parti i Illinois.

I alt kunne forbundspolitiet FBI dokumentere, at Hastert havde misbrugt fire mindreårige drenge, men det er uvist hvor mange andre ofre, der reelt er.

Hastert tog til sidst selv ordet, og han ømmede sig indirekte over sit fald fra prestigens tinder, og at han i dag skulle stå foran offentligheden og domstolene som en sex-forbryder. Han kom med et halvkvædet mea culpa, som fik dommeren til at spørge ligeud: »Erkender du, at du misbrugte de pågældende drenge seksualt?«

»Ja,« svarede coach Hastert.

»Du er dermed« - sagde dommeren - »en seksuel serieforbryder.«

Ironisk nok var det ikke seksualforbrydelserne, som Dennis Hastert endte med at blive dømt for, men derimod en mere teknisk forbrydelse. Forældelsesfristen for seksualforbrydelserne er udløbet, og i stedet blev han dømt for at have fiflet med bankoverførsler til et af ofrene. Efter Hasterts halve livstid som kongresmedlem blev han lobbyist og tjente mindst 16 mio. dollar på lobbyarbejde for virksomheder og over for sine tidligere kolleger i Kongressen.

I 2006 henvendte et af ofrene sig så til Hastert og bad om erstatning for mange års psykiatrisk behandling, for tort og svie og et halvt ødelagt liv, og Hastert indvilgede i at betale 3,5 mio. dollar. Men bankoverførsler over 10.000 dollar bliver indberettet til bankmyndighederne i USA af sikkerhedsgrunde, og derfor begik Hastert, hvad der kaldes »structuring« - han overførte beløb lige under 10.000 dollar for at undgå indberetninger - og den slags er ulovligt.

Det var, hvad han officielt blev dømt for.

Men offentligt blev han dømt for noget andet og for noget meget værre.