Dommer siger nej til Cosby: Du får ikke en ny retssag

Fra sin enmandscelle i Phoenix i USA har den sexdømte og fængslede komiker Bill Cosby forgæves forsøgt at få sin sag genoptaget.

Bill Cosby føres til fængsel efter at være blevet dømt 25. sepstember i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: TRACIE VAN AUKEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dommer afviser ny høring eller retssag i sag om kendt komiker

En dommer i delstaten Philadelphia har tirsdag afvist den engang så folkekære komiker Bill Cosbys anmodning om en ny retssag eller høring.

81-årige Bill Cosby blev 25. september idømt mellem tre og ti års fængsel for et seksuelt overgreb begået mod en kvinde i 2004.

Hans forsvarere mener, at Cosby bør løslades mod kaution, mens han appellerer dommen over påståede fejl begået under retssagen.

I mellemtiden opholder Cosby sig i en enmandscelle i et fængsel i Phoenix. Her har han også adgang til et opholdsrum, hvor han blandt andet kan se fjernsyn og spise.

Tirsdagens beslutning om at afvise Bill Cosbys anmodning om en ny retssag kommer fra dommer Steven O'Neill. Det var også ham, der for godt en måned siden sendte Cosby i fængsel.

Camille Cosby, den dømtes hustru, har gentagne gange langet ud efter Steven O'Neill under den lange retssag, fordi dommerens hustru arbejder med ofre for seksuelle overgreb.

Tirsdag var ingen undtagelse, og Camille Cosby fortsatte sine angreb mod dommeren, som hun mener er partisk i sagen.

Camilla Cosby sagde således, at hun mener, at Steven O'Neill for længst burde have trukket sig fra sagen.

Hertil svarede dommeren, at han har hørt Camille Cosbys argumenter før, og at hans hustrus arbejde ikke har nogen betydning for hans afgørelser.

Bill Cosby blev i april kendt skyldig i at have bedøvet og seksuelt misbrugt den i dag 45-årige Andrea Constand tilbage i 2004.

I alt har omkring 60 kvinder anklaget Cosby for seksuelle overgreb, der angiveligt har stået på siden 1960erne.

Mange af anklagerne kan dog ikke prøves ved en domstol, da de er juridisk forældede.

Det er derfor kun Andrea Constands beskyldninger, der er endt i retten. Cosby har afvist, at der var tale om et overgreb mod Constand. Han hævder, at der var givet samtykke fra hendes side.

/ritzau/AP

USA ophæver visa til saudiarabiske Khashoggi-mistænkte

Regeringen i USA tilbagekalder visa, der er udstedt til saudiarabiske embedsmænd, som er mistænkt for at være involveret i drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

Jamal Khashoggi blev sidst set i live 2. oktober ved det saudi-arabiske konsulat i Istanbul.  Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER.

Udenrigsminister Mike Pompeo siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at USA har »identificeret i hvert fald nogle af personerne« bag drabet på den systemkritiske journalist på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul 2. oktober.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at det drejer sig om visa til 21 saudiarabiske embedsmænd.

»Vi træffer passende foranstaltninger, og det omfatter tilbagekaldelse af visa samt indførelse af visa-lookouts,« siger Pompeo ifølge AFP.

Han tilføjer, at visa-lookouts betyder, at mistænkte vil blive afvist, hvis de forsøger at komme ind i USA.

»Disse sanktioner vil ikke være det sidste ord fra USA i denne sag. Vi vil fortsætte med at træffe yderligere foranstaltninger for at holde de skyldige ansvarlige,« siger Mike Pompeo.

»Vi gør det meget klart, at USA ikke vil tolerere denne type handling for at gøre Khashoggi, en journalist, tavs med brug af vold.«

Ifølge USA er det folk fra den saudiarabiske efterretningstjeneste, den royale domstol, udenrigsministeriet samt andre ministerier, der er blevet ramt af visumsanktionerne.

Tidligere tirsdag rapporterede Sky News, at der ifølge anonyme kilder er fundet ligdele fra Jamal Khashoggi i Istanbul.

Kilderne skal have fortalt mediet, at journalisten er blevet »skåret op«, og at hans ansigt er »vansiret«.

Jamal Khashoggi blev sidst set i live, da han gik ind på Saudi-Arabiens konsulat 2. oktober i storbyen Istanbul i Tyrkiet.

En tyrkisk efterforskning viser, at et hold på 15 saudiarabiske embedsmænd gik ind på konsulatet, den dag Khashoggi mistede livet.

Saudi-Arabien bekræftede lørdag, at Jamal Khashoggi blev dræbt på landets konsulat i Istanbul. Det skete angiveligt under »et slagsmål« mellem ham og folk på konsulatet.

Mange vestlige regeringsledere, FN og andre sætter dog spørgsmålstegn ved den forklaring.

Hvor USAs præsident, Donald Trump, før har kaldt Saudi-Arabiens forklaring »troværdig«, er tonen tirsdag en noget anden.

»Det var dårligt udført, og dækhistorien var en af de værste dækhistorier i historien,« siger Trump om drabet på Jamal Khashoggi ifølge AFP.

»Det var en total fiasko,« tilføjer han om Saudi-Arabiens håndtering af sagen.

/ritzau/

Kategori 3-orkanen »Willa« går i land i Mexico

Med vindstød på næsten 200 kilometer i timen er orkanen »Willa« gået i land på Mexicos stillehavskyst natten til onsdag dansk tid.

Kategori 3-orkanen truer gårde, flere resorter og fiskerlandsbyer især i delstaten Sinaloa.

Orkanen »Willa« er nået til Mexico. Her er det ved et resort ved stillehavsbyen Mazatlan.  Fold sammen
Læs mere
Foto: HENRY ROMERO.

Det oplyser USAs nationale orkantjeneste, NHC.

»Willa« gik i land cirka 80 kilometer sydøst for Mazatlan, der er hjemsted for store hoteller og omkring 500.000 mennesker.

Voldsom regn ramte området allerede tirsdag eftermiddag lokal tid, og lokale myndigheder oplyser, at mellem 7.000 og 8.000 mennesker i en række kystbyer er blevet evakueret. De fleste af dem i Sinaloa.

»Det har regnet hele dagen. Der er ingen mennesker i gaderne. Alt er lukket, fortæller Alberto Hernandez,« der arbejder på et hotel i Teacapan, tirsdag aften lokal tid.

»Det er ikke alle, der har ønsket at forlade stedet, selv om myndighederne har gjort det klart, at det er på egen risiko, hvis man bliver,« tilføjer han.

»Willa« blev mandag vurderet til en kategori 5-orkan, der er det højeste på skalaen, men er siden blevet nedgraderet til en kategori 3.

Meteorologer frygter, at orkanen vil medføre store ødelæggelser. De advarer om risiko for oversvømmelser og voldsomme vindstød.

»Willa« ventes at udløse nedbørsmængder på mellem 15 og 30 centimeter i delstaterne Sinaloa, Nayarit og Jalisco. Visse områder kan få op til 45 centimeter regn på kort tid, advarer meteorologer.

Alle tre delstater har øget beredskabet. Et orkanvarsel er udstedt for flere områder, der er populære blandt turister. Desuden er samtlige skoler i delstaterne lukket.

En anden orkan, Vicente, har på grund af enorme mængder regn allerede krævet 11 menneskeliv længere mod syd i landet.

/ritzau/AP

Karavane stopper for at mindes dræbt migrant og hvile fødder

Tusindvis af centralamerikanske migranter, der i disse dage i samlet flok er på vej mod USA, tog tirsdag en pause efter at have gået i to døgn i Mexico.

Migrantkaravanen, som den ofte er blevet kaldt, stoppede blandt andet for at mindes et dødsfald i gruppen, skriver nyhedsbureauet AP. En af migranterne har således mistet livet i en trafikulykke.

Derudover stoppede migranterne for at hvile fødderne.

Mange af dem kæmper med blødende fødder og vabler efter at have gået næsten 800 kilometer på ti dage. Nogle uden andet fodtøj end klipklapper eller billige plastiksko.

Den centralamerikanske menneskekaravane tager en hviledag. Men målet er stadig USA.  Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER.

» De er udmattede,« siger Rodrigo Abeja, der kæmper for migranters rettigheder og rejser sammen med karavanen.

Migranterne har slået lejr i den sydlige by Huixtla, der ligger cirka 70 kilometer fra grænsen mellem Mexico og Guatemala. Her sover de på papunderlag eller plastikposer.

»De hviler sig her i dag og i nat,« siger Rodrigo Abeja og tilføjer, at turen onsdag går videre nordpå mod den amerikanske grænse.

FN vurderer, at karavanen består af mere end 7.000 mennesker.

Den begyndte sin march i Honduras 13. oktober. Siden da har flere centralamerikanere tilsluttet sig karavanen i håb om at nå til USA. Også i Mexico har flere personer tilsluttet sig de seneste par døgn.

Karavanen har fået stor opmærksomhed fra blandt andre USAs præsident, Donald Trump. Han kalder den et »angreb på vores land«.

I en tale på et vælgermøde i Houston, Texas, bebrejdede Trump mandag aften i øvrigt sin politiske modpol - Demokraterne - for karavanen.

Karavanen forventes også at blive et stort emne frem mod midtvejsvalget i USA, der holdes 6. november.

»Valget i november kan ikke stå mindre klart. Demokrater skaber folkemængder, republikanere skaber job,« lød det i Houston fra den amerikanske præsident.

/ritzau/AFP