Dommer i piratsag anklages for inhabilitet

Dommeren i den svenske Pirate Bay-retssag er medlem af foreninger, der engagerer sig i ophavsret. Det gør ham inhabil og han skulle aldrig have taget sagen, lyder det fra fagfæller.

Dommer Tomas Nordström er kommet under verbal beskydning, efter det er kommet frem, at han er engageret i foreninger, der beskæftiger sig med spørgsmål om ophavsret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bob Strong / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dommer Tomas Nordström, der i fredags idømte Pirate Bay-bagmændene fængselsstraffe og en millionbøde, er kommet ud i et voldsomt stormvejr.

Det sker efter Sveriges Radio P3 har fundet ud af, at Nordström er medlem af foreninger, som engagerer sig i spørgsmål om ophavsret. I en af dem er flere af film- og musikbranchens repræsentanter i retssagen mod Pirate Bay også medlemmer.

Det får fagfæller til at rette en skarp kritik mod Tomas Nordström.

- Jeg synes, at dommeren burde have afstået fra at tage sagen. Det er klart tale om partiskhed. Det kan komme på tale at lade retssagen gå om, siger advokaten Leif Silbersky til Sveriges Radio P3.

Samme vurdering lyder fra den tidligere justitsombudsmand, Rune Lavin.

- Jeg havde ikke selv taget sagen i en sådan situation, siger han.

Nordström ser ingen problemer
En af de foreninger, Nordström er medlem af, er den svenske forening for ophavsret (SFU). På foreningens hjemmeside står der, at foreningen fungerer som en mødeplads for ophavsretslige diskussioner.

På medlemslisten findes også Monique Wadsted, Henrik Pontén og Peter Danowsky. Alle tre har repræsenteret musik- og filmindustrien i retssagen mod Pirate Bay.

Monique Wadsted er i øvrigt kollega med Tomas Nordström i stiftelsen.se, hvor Nordström har et bijob. Desuden sidder han i bestyrelsen i den svenske forening for industriel ejendom (SFIR). Foreningen beskæftiger sig med spørgsmål om patent, men har ifølge svenske P3 også kæmpet for en stærkere ophavsret.

Thomas Norström selv mener ikke, at han har gjort noget forkert. Han har selv vurderet, at han ikke havde særlige interesser i forhold til spørgsmålet om ophavsret.

- Jeg har ikke vurderet, at jeg havde part i sagen på baggrund af de nævnte engagementer. Hver gang, jeg tager en sag, vurderer jeg, om jeg er inhabil i sagen. Det har jeg vurderet, at jeg ikke var i dette tilfælde, siger Thomas Norström.

Dømt vil kontakte advokat
Men dommerens egen vurdering giver lektor i procesret, Eric Bylander, ikke meget for.

- Ligegyldig hvilken indstilling dommeren har, ser det her skidt ud. I en højt profileret retssag som den her, overrasker det mig, at man ikke har været mere forsigtig, siger lektoren fra handelshøjskolen i Göteborg.

En af de dømte netpirater, Peter Sunde, vil nu kontakte sin advokat for at finde ud af, hvad deres næste skridt skal være.

- Det er lidt for mange ting af denne karakter rundt om vores sag. Jeg må først og fremmest tale med min advokat. Men jeg er vred, siger Peter Sunde til vg.no.