Dommer blokerer for Trumps opgør med fri prævention til kvinder

Mens du sov: Det bliver en morgen, hvor en dommer går i rette med præsident Trump over prævention, hundredetusindvis af frustrerende flyrejsende og en speciel advarsel til canadiske borgere om ét bestemt rejsemål.

Under valgkampen lovede Donald Trump et opgør med Obamacares ret til fri prævention. Nu går en dommer i Philadelphia mod forslaget med henvisning til samfundsøkonomien. (ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

Philadelphia går mod Donald Trump præventionsopgør

En dommer i delstaten Philadelphia har blokeret et forslag fra USA's præsident, Donald Trump, der ville tillade flere virksomheder ikke at betale for kvindelige ansattes prævention.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Amerikanske virksomheder har været forpligtigede til at betale for kvindelige ansattes prævention gennem deres sundhedsordninger siden 2010. Der har dog været mulighed for at undvige kravet af religiøse grunde.

Donald Trump varslede allerede i valgkampen, at reglerne ville blive ændret.

I oktober 2017 fremsatte han officielt et forslag, om at virksomheder også kunne sige nej af moralske årsager

Siden er det blevet behandlet i retssystemet i flere stater.

Mandagens afgørelse i Philadelphia går på, at Trumps forslag vil give staterne øgede udgifter.

Det gælder både til prævention og omkostninger forbundet med uønskede graviditeter.

Statsadvokat i Philadelphia Josh Shapiro kalder afgørelsen en sejr for kvinders sundhed og økonomiske frihed.

Afgørelsen følger en lignende i Californien søndag, der dog kun omfattede 13 stater i USA. Afgørelsen i Philadelphia gælder hele landet.

Donald Trumps regering har argumenteret for, at forslaget beskytter en mindre gruppe af religiøse og moralske modstandere i at blive tvunget til noget, der strider med deres tro.

Retten til fri prævention var en del af sundhedsreformen Obamacare. Den trådte i kraft i 2010 og blev sat i søen af Trumps forgænger, Barack Obama.

/ritzau/

Mindst 220.000 ramt af tysk flystrejke

Over 220.000 flypassagerer vil tirsdag blive berørt af en strejke i otte tyske lufthavne. Det gælder blandt andet landets største lufthavn i Frankfurt. Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Sikkerhedspersonale i lufthavnene planlægger at nedlægge arbejdet tirsdag i håb om at lægge pres på deres arbejdsgivere forud for lønforhandlinger den 23. januar.

Verdi, et af Tysklands største industriforbund, kræver, at sikkerhedspersonale på tværs af landet bliver betalt 20 euro i timen - cirka 150 kroner. Forbundet oplyser ikke, hvad den nuværende timeløn ligger på.

Den tyske lufthavnsforening ADV advarer om, at strejken ser ud til at "lamme" det tyske flyvenetværk og påvirke mindst 220.000 passagerer.

I Frankfurt alene har flyselskaber aflyst 570 ud af i alt 1200 planlagte ankomster og afgange tirsdag. Det oplyser lufthavnsoperatøren Fraport.

Imens har det tyske luftfartsselskab Lufthansa aflyst 400 af sine 640 forbindelser i Frankfurt. I München har selskabet aflyst 100 ud af i alt 630 ankomster og afgange.

Arbejdsnedlæggelsen begynder i lufthavnen i Frankfurt klokken to natten til tirsdag og varer indtil klokken otte tirsdag aften. I Frankfurt Airport vil omkring 5000 medarbejdere med ansvar for sikkerhedskontrol af passagerer og bagage strejke.

Strejken ventes at skabe kaos i den europæiske lufttrafik, da lufthavnen i Frankfurt er den fjerdestørste i Europa.

Ifølge det danske luftfartsmedie Check-in.dk vil der ud over Frankfurt være strejker i München, Hamburg, Hannover, Bremen, Dresden, Erfurt og Leipzig/Halle.

Strejken i lufthavnen i München begynder klokken 03.30 og varer frem til midnat til onsdag. Tidspunkterne i de øvrige lufthavne varierer en smule.

Check-in.dk skriver, at Lufthansa aflyser otte flyvninger mellem Frankfurt, København og Billund tirsdag. Aflysningerne ventes at berøre flere end 1000 passagerer, der vil blive ombooket til andre afgange.

SAS forventer ifølge Check-in.dk at gennemføre tirsdagens tre rotationer fra København til Frankfurt. Det samme vil være tilfældet med henholdsvis fem og to rotationer til Hamburg og Hannover.

/ritzau/

Canada advarer mod »vilkårlig håndhævelse af loven«

Canada advarer i en ny rejsevejledning dets borgere om »risikoen for vilkårlig håndhævelse af loven« i Kina.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Af den opdaterede rejsevejledning fremgår det desuden, at Udenrigsministeriet »fortsat opfordrer alle canadiere, der rejser til Kina, til i høj grad at udvise forsigtighed«.

Advarslen kommer, efter en canadisk statsborger mandag blev idømt dødsstraf i Kina.

Den 36-årige canadier Robert Lloyd Schellenberg blev i november idømt 15 års fængsel for narkosmugling. Mandag blev hans straf ændret til dødsstraf.

Justin Trudeau sagde efterfølgende, at han er »ekstremt bekymret« over dødsstraffen, »og det bør resten af verden også være«. Premierministeren kalder dødsstraffen »vilkårlig«.

Dommen har dermed udløst yderligere spændinger mellem Canada og Kina.

De to lande har befundet sig i en hård strid, siden Canada i december anholdt en topchef fra den kinesiske telegigant Huawei, Meng Wanzhou. Anholdelsen skete på anmodning fra USA.

Schellenberg blev pågrebet i 2014. Han fik dommen på 15 års fængsel for at have medvirket til at smugle 222 kilo metamfetamin fra Kina ind i Australien.

Ifølge den kinesiske anklagemyndighed var canadieren hovedmanden i en international gruppe, som stod bag smuglingen. En appel fra anklagerne i december førte mandag til dødsstraffen til Schellenberg.

Kina henretter flere mennesker hvert år end resten af verden tilsammen. Antallet er hemmeligt, men skønnes af menneskeretsorganisationer at være på omkring 2000.

Og det er ikke første gang, at en udenlandsk statsborger idømmes dødsstraf i Kina for narkorelaterede lovovertrædelser.

I 2009 blev en britisk statsborger henrettet. Den 53-årige far til tre blev i 2007 anholdt med fire kilo heroin i byen Urumqi.

Shaikh var ifølge menneskerettighedsforkæmpere og andre støtter psykisk syg og skulle efter sigende være blevet narret til at optræde som narkokurer.

Det er desuden kun få dage siden, at CNN kunne berette, at amerikanere advares mod at benytte populære apps i Kina af frygt for overvågning og mulige spionageanklager.

Studerende og undervisere på flere amerikanske universiteter er på det seneste blevet rådet til ikke at benytte beskedtjenester som WhatsApp og WeChat, hvis de rejser i Kina.

Universiteternes ledelser frygter, at kommunikation via apps kan blive brugt imod dem af den kinesiske regering. Det fremgår af en mail, som CNN er i besiddelse af.

/ritzau/