Dommer beordrer Trumps regnskaber udleveret til Kongressen – men han nægter

Donald Trump har i lang tid nægtet at udlevere sine regnskaber og finansoplysninger til Demokraterne i Repræsentanternes Hus. Men nu har en dommer givet dem medhold i deres krav om at få indsigt i præsidentens papirer.

Foto: Shawn Thew/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Demokraterne er ét skridt tættere på at have indsigt i Trumps økonomi. Til store protester fra præsidenten selv.

I USA har en føderal dommer nemlig nu bakket op om Demokraternes stævning om at få indsigt i præsidentens skattepapirer, regnskaber og finansoplysninger og beordret, at Trump skal udlevere dem.

Det skriver The New York Times.

Men sagen ender formentlig ikke her. Donald Trump har i mellemtiden instrueret sine advokater i at anke sagen. Både han og hans advokater har indtil nu argumenteret for, at Demokraterne i Repræsentanternes Hus ikke har beføjelserne til at kræve de oplysninger.

Mens Demokraterne har sat sig for at undersøge præsidenten, har de i øvrigt stævnet en række centrale nuværende eller tidligere ansatte i Trump-regeringen. Det gælder for eksempel Trumps tidligere rådgiver Donald McGahn, som var indkaldt til høring tirsdag. Men også dette har Trump fået sat en stopper for, skriver The New York Times. Han har bedt McGahn om at blive væk.

Men har Trump noget at skjule? Er det på grund af hemmelighedskræmmeri, at han ikke vil udlevere sine papirer? Eller modsætter han sig Demokraternes ordrer på grund af en principiel sag om, hvilke oplysninger Demokraterne har og ikke har ret til at søge indsigt i? Han har flere gange udtalt, at Demokraternes undersøgelse af ham er politisk motiveret.

Ifølge præsidenten selv er det ikke for hans egen skyld, at han nægter at udlevere sine papirer og instruerer vidner i at blive væk fra høringer i Repræsentanternes Hus. Hans advokater arbejder ikke for ham, men for selve præsidentembedet, forklarer han.

»Jeg tror, at det her er et meget vigtigt fortilfælde. Og advokaterne siger, at de ikke gør det for mig. De gør det for præsidentembedet. Så vi snakker om fremtiden,« har han ifølge The New York Times forklaret.

Da den redigerede udgave af Robert Muellers Rusland-undersøgelse udkom, kunne Demokraterne læse sig frem til, at selv om Trump ikke var skyldig i aftalt spil med Rusland, havde han i 11 tilfælde forsøgt at lægge hindringer i vejen for Muellers efterforskning.

Han havde blandt andet bedt McGahn om at ringe til justitsministeren for at få Mueller fyret.

McGahn er ikke det første vidne, der har nægtet at dukke op til høring i Repræsentanternes Hus. Også justitsminister William P. Barr er blevet væk. Han skulle have svaret på spørgsmål om sin håndtering af Muellers rapport.

Demokraterne bad i midten af april om at få Trumps skattepapirer udleveret for alle år siden 2011. Ikke længe efter forklarede præsidentens tidligere advokat Michael Cohen under et retsmøde, at Trump ofte ændrede formueværdien af sine aktiver og gældsposter, skriver Ritzau.

En uge senere sagsøgte Trump-regeringen Demokraterne og krævede, at retten fandt Demokraternes stævning ugyldig. Nu er det modsatte sket.

Det er ifølge Ritzau første gang, at en retslig instans blander sig i den langvarige konflikt mellem Demokraterne og Det Hvide Hus.

Elijah E. Cummings, der er demokrat og formand for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, glæder sig over dommerens afgørelse. Han kalder det for en »bragende sejr« for loven og forfatningen.

»Kongressen bør have adgang til den information, vi har brug for, hvis vi skal udføre vores job effektivt, og vi opfordrer præsidenten til at stoppe med at deltage i denne usædvanlige tilsløringsmanøvre og begynde at handle efter loven,« siger han til The New York Times.

Fra Trump selv lyder det dog, at retskendelsen er »skør, fordi det aldrig er sket for andre præsidenter«.

Der er imidlertid en lang tradition for, at amerikanske præsidentkandidater offentliggør deres selvangivelser, når de stiller op til præsidentposten – men det er ikke et lovkrav. Da Donald Trump i 2016 stillede op som præsident, brød han med traditionen og holdt sine skattepapirer for sig selv.