Dom: Nordirsk abortlov overtræder menneske-rettighederne

Nordirlands restriktive abortlovgivning er i strid med menneskerettighederne. Det har landsretten i Belfast slået fast i en skelsættende dom mandag.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORDIRLAND: I modsætning til andre dele af Storbritannien er abort forbudt i Nordirland, medmindre morens liv eller mentale helbred er i fare. Samtidig er straffen for ulovlige aborter i landet den hårdeste i Europa, og både kvinden, der får foretaget aborten, og den læge, der udfører den, risikerer fængsel på livstid.

Mandag er der dog faldet en opsigtsvækkende dom ved landsretten i hovedstaden, Belfast. Efter fire måneders overvejelser stadfæstede dommer Mark Horner nemlig en påstand fra landets menneskerettighedskommission om, at abortlovgivningen overtræder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kommissionen bifalder afgørelsen, som den betegner som »skelsættende«:

»Dagens resultat er historisk og vil blive hilst velkommen af mange af de udsatte piger og kvinder, der bliver konfronteret med disse situationer,« udtaler kommissionens chef, Les Allamby, ifølge Reuters.

Ligesom i Irland, hvor abortlovgivningen er lige så streng, har begrænsningerne medført, at tusindvis af gravide kvinder hvert år tager færden over Det Irske Hav til Storbritannien for at få foretaget en abort.

Med en reform af loven under opsejling sagde premierminister Enda Kenny fra det kristelige midterparti Fine Gael i sidste uge, at han vil lade sine parlamentsmedlemmer stemme om eventuelle anbefalede ændringer, hvis han bliver genvalgt.

Også koalitionspartneren Labour har tilkendegivet, at partiet vil arbejde for at tillade abort i sager om voldtægt, incest og fatale fosterskader.