Dom: General Mladic er skyldig i folkemord

General Ratko Mladic er skyldig i folkemord, har den internationale krigsforbryderdomstol netop fastslået. Han får fængsel på livstid.

Den 75-årige Ratko Mladic fandt kræfter til både at smile og vinke og gøre et forsøg på en militær honnør, da han onsdag modtog sin dom. Dommerne fortalte ham, at hans hærførelse ikke var krig, men krigsforbrydelse og en forbrydelse mod menneskeheden, og at hans erobring af Srebrenica var folkemord. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER DEJONG / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han blev kaldt »slagteren fra Srebrenica,« og nu har han rettens ord for det. Den internationale krigsforbryderdomstol har netop dømt den 75-årige Ratko Mladic for folkemord og for forbrydelser mod menneskeheden, terror og massemord.

Han fik fængsel på livstid. Retsformand Alphons Orie sagde, at han og de øvrige dommere havde taget en række formildende omstændigheder i betragtning, bl.a. Ratko Mladics alder og hans skrantende helbred, men i forhold til de alvorlige forbrydelser »er omstændighederne irrelevante.«

Mladic var en tidligere finsmed, som i 1992 blev udnævnt til general og chef for hæren i den selvudnævnte bosnisk-serbiske republik i Bosnien. Republikken havde en udtrykt politik om »etnisk udrensning« af de muslimske områder i Bosnien, og Mladic var manden, som skulle gøre den pågældende politik til virkelighed, fastslog dommen. Han stod bl.a. i spidsen for henrettelsen af over 8.000 mænd og drenge i Srebrenica, som er det eneste folkemord i Europa siden Anden Verdenskrig, og han ledede også belejringen og bombardementet og udsultningen af Sarajevo mellem 1992 og 1995.

Toilet

Domsafsigelsen foregik ikke uden drama. 42 minutter inde i oplæsningen af dommen bad Mladics forsvarere om, at deres klient kunne få en pause til at gå på toilettet, og retsformanden accepterede en kortvarig udsættelse.

Men da han kom ud af retslokalet, begyndte Mladic at klage over, at han følte sig sløj, og en læge blev tilkaldt og målte hans blodtryk til 180/80. Forsvarerne bad derefter om enten at få domsafsigelsen udsat eller om, at retsformanden ville springe sin dokumentation over og gå direkte til strafudmålingen.

Det nægtede retsformanden, hvorefter Mladic ikke var mere sløj, end at han kunne begynde at skælde og smælde og råbe af retsformanden, og til sidst blev han ført ud af retslokalet. Han blev ført til et lokale, hvor han kunne ligge på en sofa og se resten af domsafsigelsen på TV.

Ingen slinger i valsen

Det var ikke en overraskelse, at general Mladic blev dømt. Det modsatte ville have været en overraskelse. Men dommen er ikke desto mindre historisk, fordi den er så klar og fair. Dommerne gjorde sig tydeligvis umage for at afveje alle 10.000 beviser og knap 600 vidneudsagn, og de fandt det f.eks. ikke bevist, at de bosnisk-serbere gennemførte folkemord i en række andre og mindre byer i Bosnien. De myrdede og terroriserede muslimerne i bl.a. Banja Luka, men de forsøgte ikke systematisk at udrydde dem. Men omkring Srebrenica var der ingen slinger i valsen.

Der var uden for enhver tvivl tale om et forsøg på folkemord på de bosniske muslimer, sagde et enigt dommerpanel. Den hollandske retsformand, Alphons Orie, opremsede i detaljer, hvordan den serbiske præsident, Radovan Karadzic, i marts 1995 gav ordre til at eliminere den muslimske befolkning i området, og hvordan Ratko Mladic kort efter omsatte den politiske ordre til en militær taktisk plan.

Retsformanden dokumenterede, hvordan Mladics soldater i juli 1995 løb Srebrenica over ende, og hvordan de derefter begyndte at dele mænd og drenge i én gruppe og kvinder og piger og ældre mænd i en anden.

Den sidstnævnte gruppe blev kørt til et muslimsk område, mens den førstnævnte gruppe bl.a. blev kørt til et varehus, til en ødeliggende ejendom og til et serbisk kulturcenter, og her blev de ydmyget, bl.a. tvunget til at synge serbiske sange, og de blev tævet, mens de ventede på at blive henrettet. Mladics soldater henrettede dem derefter i små grupper og smed først ligene i massegrave i nærheden. Senere i 1995 besluttede de bosnisk-serbiske myndigheder at grave massegravene op og sprede ligene i mindre grave, som var sværere at finde.

Begge kriterier for folkemord var opfyldt, sagde retsformanden. Både de fysiske kriterier og kriteriet om forsæt. Mladic og hans mænd havde forsæt om at eliminere de muslimske mænd, fordi de var muslimske.

Dommen for folkemord var den væsentligste del af dommen - den er helt afgørende for den måde, som Srebrenica og de bosnisk-serbiske myrderier i Bosnien skal læses på - men derudover slog domstolen også fast, at Mladic og hans soldater og hans politiske chefer begik forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser, terror, mord, gidseltagning og ulovlig og tvungen deportation af muslimer.

Eller med andre ord: Skalaen er anderledes, men de tungeste punkter i dommen er ikke meget anderledes, end hvad 12 naziledere i 1946 blev dødsdømt for i Nürnberg. Nürnberg-opgøret førte i 1948 til folkemordskonventionen, og derfra går der en lige linje til Mladic og Srebrenica.

Srebrenica er ikke Holocaust, men begge dele var folkemord - og når Mladic er forsvundet ind i fængselsmørket, vil den del af dommen stå for evigheden.