Dom: Frankrig må godt forbyde muslimsk tildækning af ansigtet

Et fransk forbud mod at muslimske kvinder at tildækket hele ansigtet er ikke i strid mod menneskerettighederne. Det har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afgjort i en kendelse.

Niqab (på billedet) og burka, hvor der er net for øjnene, er forbudt i det offentlige rum i Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHARLES PLATIAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FRANKRIG: Det er ikke tilladt at skjule sit ansigt, når man går rundt i franske gader og stræder.

Det har det ikke været, siden en kontroversiel lov blev indført i oktober 2012. Og nu har menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg givet Frankrig medhold i, at det er ok at forbyde burka, niqab (niqab viser kun øjnene mens burkalignende beklædning har net for øjnene.red.) og andre måder at tildække ansigtet på.

Domstolen begrunder afgørelsen med, at forbuddet ikke strider mod nogen af de konventioner, der er for menneskerettigheder. Domstolen henviser til artikel 8, 9 og 10 om henholdsvis privat- og familielivets fred, religions- og tankefrihed samt ytringsfrihed.

Sagen er opstået på baggrund af en klage fra en 24-årig fransk statsborger, som er praktiserende muslim. Hun følte sig krænket af den omtalte franske lov, da hun bærer burka og niqab.

Kvinden har i sin klage understreget, at hun tildækker sig på grund af sin tro, kultur og personlige overbevisning, og at ingen i familien tvinger hende til at være tildækket.

Det kan udløse en bøde på op mod 150 euro - cirka 1.100 kroner - hvis man bliver taget med en beklædningsgenstand, der dækker hele ansigtet, i det offentlige rum i Frankrig.

Både burka og niqab dækker hele ansigtet - undtaget øjnene. Forskellen er, at en burka har et gennemsigtigt slør over øjnene, hvilket en niqab ikke har.

BNB