Dokument viser IS' strategi: Mediedækning vigtigere end »selv de mest kraftfulde bomber«

Dækning i mainstream-medier er et mere magtfuldt våben for IS end selv de mest kraftfulde bomber, hvis propagandaen bliver »brugt korrekt«.

Et billede fra det russiske forsvarsministerium d 13. februar viser, hvordan det romerske amfiteater i Palmyra er blevet ødelagt af IS. AFP PHOTO / Russian Defence Ministry / HO  Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Islamisk Stat betragter dækning i mainstream-medier som et særdeles effektivt våben, når de skal sprede deres budskaber. Det kan være mere effektivt, end selv de mest kraftfulde bomber, hvis det bliver brugt korrekt, viser ny rapport. Det skriver AP.

Rapporten fra det Internationale Center for Studiet af Radikalisering og Politisk Vold (ICSR) er baseret på en oversættelse og analyse af et 55-siders langt strategi-dokument publiceret af IS selv i 2016.

Seniorforsker Charlie Winter, der oversatte dokumentet fra arabisk til engelsk, siger, at gruppen har tre grundlæggende strategier:

  • Brug medierne til at projektere et positivt alternativ, der kan erstatte status quo
  • Brug medierne til at svare igen på »løgne af korsfarer-lande«
  • Brug medierne til at vise spektakulære begivenheder som angrebene på Paris i Bruxelles samt film af halshugninger af fang

Han siger samtidig, at gruppens mediearbejde er svækket i takt med, at de har tabt  territorium i Irak og Syrien.

Mandag skrev Berlingske, at IS er begyndt at bruge nye våben, der er fjernbetjente. Dækningen hos Berlingske og andre medier er ifølge rapporten en central del af IS' strategi. Men alligevel mener Charlie Winter ikke, at man bør stoppe med at dække gruppens gerninger.

»Jeg tror, vi er nødt til at dække den her slags ting. Det er meget vigtigt, at det bliver offentlig viden. Men vi skal være forsigtige med, hvordan vi dækker det. Vi skal sørge for, at være nuancerede og analytiske med alt, der kommer fra gruppen,« siger han.

Senest er det kommet frem, at IS fortsætter med at smadre den syriske oldtidsby Palmyra.