Doktor Jernnæve vil være Ukraines præsident

Den tidligere verdensmester i sværvægtsboksning, Vitali Klitsjko, melder sig officielt som kandidat til præsidentposten i Ukraine.

Vitali Klitsjko ved en demonstration mod den tidligere regering tidligere på måneden. Fold sammen
Læs mere
Foto: GLEB GARANICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Doktor Jernnæve vil være Ukraines nye præsident.

Den moderate oppositionsleder Vitali Klitsjko, som er leder af partiet Ukraines Demokratiske Alliance for Reformer (UDAR), har tirsdag meddelt, at han stiller op til præsidentvalget 25. maj.

»Jeg vil være at finde på stemmesedlen,« siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den EU-venlige Vitali Klitsjko var en af de tre oppositonsledere, som i sidste uge underskrev en vigtig fredaftale med den nu væltede og eftersøgte præsident Viktor Janukovitj.

Under Ukraines orangerevolution i 2004 og 2005 støttede Klitsjko åbenlyst Viktor Jusjenko, som endte med at vinde det efterfølgende præsidentvalg.

På trods af væsentlig popularitet i befolkningen, har de tre måneder lange demonstrationer i Kiev tæret på opbakningen til Klitsjko.

I sin professionelle boksekarriere nåede han at bokse 47 kampe, hvoraf han vandt de 45 - 41 på knockout. Den statistik kombineret med det faktum at han har en doktorgrad i sportsvidenskab har givet ham tilnavnet Doktor Jernnæve.

Tirsdag vedtog det ukrainske parlament, at udskyde den ellers planlagte etablering af landets overgangsregering.

Ved samme lejlighed stemte et overbevisende flertal for, at den forsvundne Viktor Janukovitj skal stilles for Den Internationale Straffedomstol i Haag på grund af nedskydningen af adskillige demonstranter i Kiev i sidste uge.

Siden løsladelsen af den tidligere premierminister Julia Timosjenko fra Fædrelandspartiet har der været spekuleret i, om hun ville gå efter præsidentembedet. Men mandag oplyste Fædrelandspartiet, at Timosjenko takker ja til den tyske kansler Merkels tilbud om at modtage behandling i Tyskland for den ryglidelse, hun ar døjet med i fængslet.