Doktor Jernnæve opgiver præsidentdrøm

Den tidligere verdensmester i sværvægtsboksning Vitali Klitsjko går alligevel ikke efter at blive Ukraines næste præsident.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Doktor Jernnæve« vil alligevel ikke være præsident i Ukraine.

Den moderate oppositionsleder Vitali Klitsjko, der er leder af partiet Ukraines Demokratiske Alliance for Reformer (UDAR), har lørdag meddelt, at han trods tidligere løfter alligevel ikke stiller op til præsidentvalget 25. maj.

I stedet støtter han forretningsmanden og finansfyrsten Petro Poroshenko, som populært kaldes Chokoladekongen, fordi han har skabt sin formue i chokoladeindustrien.

»Vi er nødt til at nominere én kandidat, som skal repræsentere de demokratiske kræfter,« sagde Vitali Klitsjko.

»Det skal være den kandidat, som nyder den størst mulige opbakning i befolkningen. Efter min overbevisning er det Petro Poroshenko,« tilføjede eks-bokseren, som selv forventer at stille op som borgmester i hovedstaden Kiev.

Hans beslutning om at droppe præsidentambitionen følger i kølvandet på nedadgående opbakning i de ukrainske meningsmålinger siden de dramatiske uger og måneder på Uafhængighedspladsen, der endte med, at præsident Viktor Janukovitj blev væltet og måtte flygte til Rusland.

Torsdag meddelte Ukraines tidligere premierminister Julia Timosjenko fra Fædrelandspartiet, at hun er kandidat til præsidentposten.

Ydermere ser præsidentvalget ud til at få kulør fra en uventet kant. Ifølge Radio Svoboda stiller formanden for Ukraines internetparti nemlig op til valget - i skikkelse af Darth Vader fra Stjernekrigen.