Dørene lukkes for Rusland

Rusland er ude af G8, og der er nu færre muligheder for, at Vesten og Rusland kan tale sammen.

Allerede ved det seneste G8-topmøde i sommer i Lough Erne i Storbritannien var stemningen mellem Vesten og Rusland trykket. Nu er Rusland suspenderet fra det gode selskab, meddeler den franske udenrigsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tonen over for Rusland er skærpet, og landet har taget endnu et skridt på vej mod en status som international paria.

Seneste udvikling er den franske udenrigsminister Laurent Fabius' udtalelse tirsdag formiddag om, at Ruslands G8-medlemskab er »suspenderet«.

Umiddelbart ændrer hans udtalelse ikke det store, for det stod i forvejen klart, at de vestlige lande ville aflyse det næste G8-topmøde, som skulle have været holdt i den russiske OL-by Sotji i begyndelsen af juni.

G8 består af Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien, USA , Canada og siden 1997 også Rusland. Desuden deltager EU i møderne.

Siden Krim-krisen begyndte for tre uger siden, har der været lidt forskellige holdninger hos medlemmerne til, om Rusland skulle smides ud af G8. USA var fra begyndelsen for at udelukke Rusland, hvis ikke det trak sin hær tilbage til sine baser igen. Men Tyskland talte for at lade være.

»G8 er faktisk det eneste format, inden for hvilken vi fra Vest stadig kan tale direkte med Rusland,« sagde den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, den 2. marts.

»Skal vi virkelig ofre dette eneste format?,« spurgte den tyske udenrigsminister dengang.

Men svaret har givet sig selv, efterhånden som Rusland ikke har taget skridt til at løse krisen, men tværtimod er gået videre med sine forberedelser til at indlemme Krim.

I sin tale i dag i Moskva nævnte den russiske præsident Putin ikke G8, men han tog kraftigt afstand fra EUs og USAs sanktioner, og han truede med en modreaktion.

Et enkelt samtaleformat er der dog tilbage. Fabius understregede nemlig, at Putin stadig er velkommen i Normandiet den 6. juni, når man skal fejre 70-året for D-dag, de Allieredes invasion.

Denne invitation »står lige nu ved magt«, sagde Fabius.