Dødstallet stiger i Californiens kæmpebrande: »Det er en meget alvorlig situation«

Mindst 17 mennesker er omkommet i de intense og næsten ukontrollerbare brande i Californiens berømte vindistrikt, men dødstallet er højere, for antallet af savnede er konstant stigende.

Nedbrændt boligområde i Santa Rosa, Californien. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM

»Det er en meget alvorlig situation, og den er i konstant udvikling.«

Sådan lød det tirsdag aften fra den stærkt bekymrede politichef Rob Giordano i det voldsomt brandhærgede Sonoma-amt i det nordlige Californien.

Siden søndag er 17 mennesker bekræftet omkommet i de voldsomme brande, der foreløbig har hærget arealer i byer og frugtbare landbrugsområder på op mod 500 kvadratkilometer - næsten på størrelse med Falster.

Men dødstallet er »flydende«, som det hedder, for antallet af mennesker, der meldes savnede, er konstant stigende. Alene i Sonoma-området har myndighederne fået 150 henvendelser om savnede.

I Sonoma-regionen har myndighederne indsat specialenheder med det ene formål at lede efter omkomne i asken i de mange boligområder, der er forvandlet til rygende ruinhobe.

Store dele af det nordlige Californien er i officiel undtagelsestilstand, mens tusinder af brandfolk kæmper mod deciderede mure af flammer, der også har gjort dybe indhug i regionens berømmede vingårde.

Også brandfolk er personligt ramt af brandene, der har fået næring af en tør nordenvind med vindstød på over 100 kilometer i timen.

Mindst fem brandfolk har mistet deres hjem, og Janet Uptown, vicechef for det californiske skovbrandvæsen Cal Fire, er sammen med sin familie evakueret fra sit hjem pga. brandfaren, skriver San Francisco Chronicle.

Tirsdag spredte brandene sig lidt langsommere i den knastørre vegetation end de foregående dage som følge af roligere vindforhold. Men brandene frygtes at blusse op igen onsdag som følge af stigende vindhastigheder, der kan blæse glødende materiale over større afstande. Blandt de aktuelt truede områder er byer som Napa, Santa Rosa og Green Valley umiddelbart nord for San Francisco.

Katastrofen beskrives allerede som en af de største og mest katastrofale nogensinde i Californiens historie. Ifølge Cal Fire opstod brandene nærmest ud af det blå i den hårde blæst søndag aften.

»Inden for bogstavelig talt tre-fire timer var syv forskellige amter ramt af brand på én gang,« siger en talsmand for Cal Fire og tilføjer, at brandene med forrygende hast kom helt ud af kontrol.

En beboer i bakkerne umiddelbart nord for Napa siger til New York Times, at der kun gik få minutter, fra hun lugtede røg, til familiens hus stod i flammer.

Det lykkedes heldigvis at redde familien og hunden, men kun ganske få ejendele, før de flygtede i deres bil.

»Det lignede nærmest branden i Atlanta i 'Borte med blæsten',« siger hun om synet af familiens hus, da de bakkede ud af indkørslen.

Det vides endnu ikke, hvad de præcise følger bliver for regionens omfattende vinproduktion. Men utallige marker med vinranker er brændt ned, og man frygter, at røg og brandskader kan have skadet allerede oplagret vin på områdets talrige vingårde.