Dødstallet fra det brændende højhus vokser: Nu hagler kritikken ned over Theresa May

Premierminister Theresa May er kommet under pres efter anklager om, at rapport om brandsikring er blevet ignoreret. Det officielle dødstal fra det udbrændte 24 etagers højhus vokser fortsat.

Den britiske befolkning er rystet over de rædselsvækkende scener fra et brændende højhus i det vestlige London, hvor desperate forældre kastede børn ud ad vinduerne i håb om, at de ville blive reddet. Nu vokser kravet om en forklaring på, hvordan branden kunne udvikle sig så hurtigt og eksplosivt. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP  Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS

Efter chokket over rædslerne fra det udbrændte højhus i det vestlige London simrer vreden. Lokale beboere kræver en forklaring på, hvordan en mindre brand tirsdag ved midnatstid i en af de nederste etager på kort tid kunne udvikle sig eksplosiv og gøre hele det 24 etager store højhus til en fakkel, eller som en af de undslupne beboere beskrev det for Berlingske, som om der var »gået ild i en tændstikæske«.

En del af kritikken er rettet imod den britiske regering med anklager om at have forsinket behandlingen af en rapport med anbefalinger om indførelse af nye regler for brandsikring i højhuse. Premierminister Theresa May imødegik torsdag det voksende, politiske pres og lovede en fuld undersøgelse af begivenhederne omkring branden:

»Vi må finde ud af, hvad der skete, vi må finde en forklaring. Det skylder vi familierne og de mennesker, der har mistet deres nærmeste og deres hjem.«

Labour-leder Jeremy Corbyn mødte torsdag ofre for branden lige efter, at May havde besøg stedet »som privatperson« for at skaffe sig et overblik. Corbyn har kritiseret, at offentlige nedskæringer har forringet den britiske hovedstads beredskab.

Det politiske udfald er ekstra følsomt for premierministeren, fordi hendes nyudnævnte nærmeste rådgiver er tidligere boligminister og kan have et politisk ansvar for eventuelle mangelfulde regler. Gavin Barwell tabte sin Underhus-plads ved valget men har som stabschef fået en central rolle i regeringen.

17 mennesker var torsdag bekræftet døde under branden, men mange er savnet, og dødstallet kan stige dramatisk. Flere er indlagt med alvorlige røgskader på hospitaler, hvor venner og pårørende leder efter forsvundne som den 12-årige Jessica Urbano, der blev væk fra sin mor, da de prøvede at komme ned fra 20. sal. Hele familier i de øverste etager er meldt savnede, og britiske medier har fortalt, at nogle tog afsked over mobiltelefoner og via sociale medier, da branden og den tunge røg nærmede sig.

Der var fortsat flammer i dele af højhuset halvandet døgn efter, branden brød ud, og brandmænd er kun lige begyndt arbejdet med at lede efter ofre i bygningen. En ældre mand blev reddet ud mere end et døgn efter branden. Londons brandvæsen har erklæret, at man nu har opgivet håbet om at finde flere overlevende.

Årsagen til branden er ikke fastlagt, men eksperter har bekræftet lokale vidners mistanke om, at en ny facadebeklædning i forbindelse med en nylig renovering kan have været brændbart og bidraget til flammernes eksplosive udvikling.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien