Dødsstraf venter 11. september-bagmand

USAs præsident Obama ønsker en hurtig og sikker retssag mod Khalid Sheik Mohammed, der er tiltalt i planlægningen af terrorangrebene i New York og Washington 11. september 2001.

Khalid Sheik Mohammed er tiltalt for at have planlagt terrorangrebene 11. september 2001. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Khalid Sheik Mohammed, der er tiltalt for planlægningen af terrorangrebene på World Trade Center og Pentagon i USA 11. september 2001 vil blive stillet for en domstol og sandsynligvis henrettet, sagde Det Hvide Hus talsmand, Robert Gibbs, i går. I et interview i CNNs »State of the Union«-udsendelse sagde Gibbs: »Khalid Sheik Mohammed vil blive retsforfulgt, og han vil komme til at møde sin skaber. Han vil blive dømt, og han bliver formentlig henrettet for de hadske forbrydelser, han begik.«

Det Hvide Hus rådgiver David Axelrod understregede ligeledes i udsendelsen »Meet the Press«, på TV-stationen NBC, at præsident Barack Obama stadig ønskede, at Khalid Sheik Mohammed og de andre anklagede skulle dømmes i overensstemmelse med det amerikanske retssystem, hvor massemord kan give dødsstraf.

»Præsidenten mener, at vi bør tage hensyn til, hvad de lokale myndigheder siger. Men han mener også, at vi hurtigt og sikkert bør stille Khalid Sheik Mohammed og alle andre, som er involveret i terrorhandlinger, for en domstol.«

Retssag ud af New York

Den amerikanske justitsminister Eric Holder besluttede i november, at retssagerne skulle finde sted i New York, hvor den føderale retsbygning via en tunnel er forbundet med et stærkt bevogtet fængsel. Men amerikanske politikere sagde i forrige uge, at justitsministeren var begyndt at overveje andre lokaliteter. Og i sidste uge inddrog New Yorks borgmester Michael Bloomberg også sin støtte til lade retssagerne foregå på Manhattan.

»Jeg må sige, at jeg ville foretrække, det foregik et andet sted. Jeg synes, nogle af forslagene er fornuftige som f.eks. militærbaser, fordi det er langt væk fra befolkningen, og fordi man nemt kan drage omsorg for sikkerheden,« sagde Michael Bloomberg.

Men der er også andre hensyn ud over de rent sikkerhedsmæssige ved retssagen. Både amerikanske politikere og slægtninge til de næsten 3.000 mennesker, der i 2001 blev dræbt ved angrebene i New York og Washington har sagt, at de anklagede kan bruge retslokalerne i New York til at udbrede deres anti-amerikanske synspunkter og gøre retssagerne til et mediecirkus.

Og den demokratiske senator Evan Bayh fra Indiana sagde til »Fox News Sunday«, at det alene på grund af omkostningerne ville blive svært at forsvare, at retsmøderne fandt sted i New York. »Jeg mener, det er en af de ting, som i teorien lød godt, men ikke fungerer særlig godt i praksis,« sagde han.

Under en tidligere retssag i forbindelse med 11.september-angrebene blev Zacarias Moussaoui i 2006 idømt livsvarigt fængsel for sammensværgelse. Denne retssag fandt sted ved distriktsdomstolen for Virginias Eastern District i Alexandria.

Robert Gibbs bekræftede ikke i går på CNN forlydender om, at Obama-regeringen er begyndt at lede efter andre lokaliteter end New York City til at retsforfølge Mohammed og fire anklagede medsammensvorne efter voldsom kritik i forbindelse med sikkerhed og omkostninger.

»Vi drøfter sagen med myndighederne i New York. Vi forstår deres logistiske bekymringer,« sagde Gibbs. »Vi vil samarbejde med dem og nå frem til en løsning, som vi mener vil tjene retfærdigheden.«

Oversættelse: Jenny Wilkins