Dødsstraf til afsat præsident vækker vrede: »Et paradenummer«

Tyrkiets leder Erdogan fordømmer dødsdommen til Egyptens ekspræsident Mohamed Morsi. Amnesty kalder dommen for et »paradenummer«.

Mohamed Morsi under retssagen, hvor han lrdag blev dømt til døden. Fold sammen
Læs mere
Foto: KHALED DESOUKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EGYPTEN: Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, kritiserer Egypten, efter en domstol lørdag har dømt den tidligere præsident Mohamed Morsi til døden.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters beskylder Erdogan tilmed Vesten for hykleri:

»Mens Vesten er ved at afskaffe dødsstraffen, ser de bare på, at dødsdomme fortsætter med at blive afsagt i Egypten. De gør ikke noget ved det,« siger den tyrkiske præsident ifølge Reuters.

Også Amnesty retter skarp kritik af Egypten og kalder dommen for et »paradenummer«, der er baseret på ugyldige procedurer. Organisationen kræver derfor, at Morsi bliver løsladt, eller at sagen genoptages i en civil domstol.

»At idømme Muhamed Morsi dødsstraf efter en uretfærdig rettergang vidner om en komplet foragt for menneskerettighederne. Hans retssag var undermineret, før han overhovedet satte sine fødder i retssalen,« lyder det fra Amnesty i en pressemeddelelse.

Mohamed Morsi er blevet idømt dødsstraf for at bryde ud fra et egyptisk fængsel i 2011 sammen med flere end 30 andre politiske medlemmer af Det Muslimske Broderskab. Samtidig er 105 medlemmer af broderskabet også blevet dømt i sagen. Men ifølge Amnesty er den tidligere præsident langt fra blevet behandlet retfærdigt i sagen.

»Det faktum, at han blev holdt måneder i isolation uden retsligt tilsyn, og at han ikke havde en advokat til at repræsentere ham under efterforskningen, gør ikke retssagen til andet end et paradenummer, der er baseret på ugyldige procedurer,« siger Said Boumedouha, der er vicedirektør for Amnesty International i Mellemøsten og Nordafrika.

Lørdagens dødsdom falder blot en måned efter, at Morsi i april blev idømt 20 års fængsel for medvirken til drab på demonstranter samt en journalist i forbindelse med demonstrationer uden for præsidentpaladset i slutningen af 2012.

Mohamed Morsi var Egyptens første folkevalgte præsident, der efter voldsomme protester i flere byer blev styrtet af den egyptiske hær i juli 2013 og fængslet.