Dødspilot førte lykkedagbog op til flytragedie

Piloten Andreas Lubitz, som i marts fløj 149 mennesker i døden i Alperne, førte »lykkedagbog« op til tragedien. Han konsulterede op mod 40 læger og skaffede beroligende medicin, men sygemeldte sig aldrig.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er stadig en gåde, hvorfor den 27-årige Andreas Lubitz styrede den store Airbus-maskine ned i det franske alperne 24. marts, hvor 150 mennesker inklusiv ham selv omkom.

Men alt tyder på, at den unge tyske mand med alle midler forsøgte at dække over, hvor syg af depression, han egentlig var, skriver bt.dk.

Det viser en gennemgang af sagen, som den tyske avis Bild har lavet på baggrund af aktindsigt hos anklagemyndigheden i Düsseldorf.

Bild skriver, at Andreas Lubitz som en del af terapien førte en form for lykkedagbog i månederne op til tragedien, hvor han skrev positive bemærkninger om sit liv og velbefindende.

Blandt andet noterede han: »I det store hele er alt okay«. »Blodværdierne er i orden«. Ligesom han et sted noterede, at han kun havde sovet 3,5 time. Flere af dem efterfulgt af smileys. Den sidste er dateret 8. marts - 16 dage inden hans ugerning.

I stedet for at sygemelde sig, konsulterede han ifølge Bild op imod 40 læger, primært psykiatere og øjenlæger. Til sidst fik han af en psykiater i Düsseldorf udskrevet lægemidlerne Mirtazepam og Lorazepam, mod angst, uro og depression.

I ugerne op til styrtet tog Andreas Lubitz angiveligt hele fire forskellige medikamenter.

I live anede hans forældre og kæreste ikke, at han var i behandling for store psykiske problemer. Og at han gik i selvmordstanker anede åbenbart ingen. Kvinden, som Lubitz dannede par med i otte år, beskriver ham som ham som »glad«, »harmonisk« og »intens«. Faktisk havde den 27-årige Andreas Lubitz store planer med forholdet. Han ville giftes i det kommende år, og i 2017 ønskede han at få børn, skriver Bild ifølge bt.dk.

Siden er det kommet frem, at han i dagene op til styrtet søgte efter selvmordsmetoder på nettet.

Den sidste flyvemedincinske undersøgelse gennemgik han 28. juli 2014. Den næste skulle finde sted 14. august i år. Så langt kom det aldrig.

24. marts låste han sig inde i cockpittet og programmerede dernæst autopiloten til at dykke mod jorden. Flyet blev knust mod en klippevæg, og alle om bord omkom.

Sagen efterforskes stadig af både tysk og fransk politi.