Dødsdømte Meriam anholdt efter ét døgn i frihed

Dødsdømte Meriam Yahya Ibrahim, der mandag blev løsladt i Sudan, er tirsdag blevet anholdt i en lufthavn, hvor hun og familien angiveligt var på vej til USA. Hun har siddet fængslet under umenneskelige forhold.

Meriam Ibrahim er gift med Daniel Wani. Straf: 100 piskeslag og dødsstraf. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den dødsdømte sudanske kvinde Meriam Yahya Ibrahim, der mandag blev løsladt, er tirsdag blevet anholdt igen.

BBC oplyser, at kvinden og hendes familie blev anholdt i lufthavnen i Sudans hovedstad, Khartoum. Det var planen, at familien skulle flyve til USA.

Meriam Yahya Ibrahim blev i maj dømt til døden for at have giftet sig med en kristen. Berlingske har tidligere berettet, hvordan hun i fængselscellen, hvor hun ventede på at blive hængt, var lænket med kæder. Da hun for nylig fødte på gulvet i cellen, nægtede fangevogterne at fjerne kæderne under fødslen.

I cellen havde Meriam Yahya Ibrahim sine to børn. Det er tidligere kommet frem, at hendes mand, Daniel Wani, kun måtte besøge Meriam Yahya Ibrahim og børnene 20 minutter to gange om ugen.

I retssagen blev Meriam Yahya Ibrahim idømt 100 piskeslag for »utroskab« og derudover dødsstraf for at være en muslimsk »frafalden«. Hun benægtede begge dele. Hendes far var muslim, men hun blev opdraget af sin mor, der er kristen.

Dommeren fandt, at hun var muslim på grund af sin far og derfor skyldig i »frafald« ved at gifte sig ind i en religion, der ikke var hendes egen. På den baggrund annullerede dommeren ægteskabet, som fandt sted i en kirke i Khartoum i 2011.

Sex uden for et såkaldt »lovligt forhold« betragtes som utroskab under Sudans straffelov og kan straffes med stening, piskeslag eller landsforvisning.

I artikel 126 i landets forfatning hedder det ifølge Berlingske, at enhver, der giver afkald på islam, begår forbrydelsen »riddah« eller »frafald«.

»Enhver, der begår frafald, skal anmodes om at omvende sig,« fastslår forfatningen, der også påpeger, at de, der ikke adlyder dette krav, »skal straffes med døden«.

Meriam Yahya Ibrahim har nægtet at adlyde ordren.