Dødsdømt kvinde stadig på fri fod

Meldingerne om, at dødsdømte Merian Yahya Ibrahim skulle være blevet anholdt, stemmer ifølge det amerikanske udenrigsministerium ikke.

Meriam Yahia Ibrahim Ishag, en kristen sudanesisk kvinde, som blev idømt hængning i sidste måned, ses her sammen med sin mand Daniel Wani, en amerikansk statsborger, oprindeligt fra Sydsudan. Hun sidder med sit nyfødte barn, som hun fødte i fængslet. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SUDAN: Den dødsdømte sudanske kvinde Meriam Yahya Ibrahim er angiveligt stadig på fri fod, efter hun mandag blev løsladt.

Tidligere tirsdag skrev blandt andre BBC, at hun sammen med sin familie blev anholdt i lufthavnen i Sudans hovedstad, Khartoum, da hun var på vej til USA. Men det afviser både de sudanske og amerikanske myndigheder.

»De (familien, red.) blev midlertidigt tilbageholdt i lufthavnen i adskillige timer, hvor de blev udspurgt om deres dokumenter,« siger Marie Harf, talskvinde for USAs udenrigsministerium.

Men Meriam Yahya Ibrahim blev altså ikke anholdt, som de tidligere oplysninger gik på.

Marie Harf udtalte desuden, at Sudans regering har forsikret det amerikanske udenrigsministerium om, at familien er sikker i landet trods tilbageholdelsen. Det skriver The Telegraph. Her fortæller Marie Harf, at den amerikanske ambassade arbejder hårdt på at løse sagen med både familien og Sudans regering.

»Vi er i direkte kontakt med embedsmændene for at sikre familiens hurtige og sikre afrejse fra Sudan,« siger hun.

Den sudanske kvinde blev i maj dømt til døden for at have giftet sig med en kristen. Berlingske har tidligere berettet, hvordan hun i fængselscellen, hvor hun ventede på at blive hængt, var lænket med kæder. Da hun for nylig fødte på gulvet i cellen, nægtede fangevogterne at fjerne kæderne under fødslen.

I cellen havde Meriam Yahya Ibrahim sine to børn. Det er tidligere kommet frem, at hendes mand, Daniel Wani, kun måtte besøge Meriam Yahya Ibrahim og børnene 20 minutter to gange om ugen.

I retssagen blev Meriam Yahya Ibrahim idømt 100 piskeslag for »utroskab« og derudover dødsstraf for at være en muslimsk »frafalden«. Hun benægtede begge dele. Hendes far var muslim, men hun blev opdraget af sin mor, der er kristen.

Dommeren fandt, at hun var muslim på grund af sin far og derfor skyldig i »frafald« ved at gifte sig ind i en religion, der ikke var hendes egen. På den baggrund annullerede dommeren ægteskabet, som fandt sted i en kirke i Khartoum i 2011.

Sex uden for et såkaldt »lovligt forhold« betragtes som utroskab under Sudans straffelov og kan straffes med stening, piskeslag eller landsforvisning.

I artikel 126 i landets forfatning hedder det ifølge Berlingske, at enhver, der giver afkald på islam, begår forbrydelsen »riddah« eller »frafald«.

»Enhver, der begår frafald, skal anmodes om at omvende sig,« fastslår forfatningen, der også påpeger, at de, der ikke adlyder dette krav, »skal straffes med døden«.

Meriam Yahya Ibrahim har nægtet at adlyde ordren.