Dødelig stråling ved Fukushima

Radioaktiviteten ved Japans ødelagte atomkraftværk er pludselig steget til livsfarligt niveau.

En oprydningsarbejder måler strålingen ved en ventilationsskakt på Fukushima den 1.aug. Dagen efter kunne få sekunder på samme sted slå ham ihjel. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Livsfarligt høje koncentrationer af radioaktiv stråling er blevet målt ved Fukushima 1 atomkraftværket i Japan.

Ifølge ejerne Tepco blev der tirsdag målt radioaktiv stråling på over 10.000 millisievert i timen uden for det ødelagte atomkraftværk. Det er dødelig dosis allerede efter få sekunder. Til sammenligning må arbejdere på værket allerhøjest udsættes for 250 millisievert - om året.

Billeder: Tsunamien rammer Fukushima

Samtidig har Tepco ifølge det japanske nyhedsbureau Kyodo oplyst, at der er målt stråling på 5.000 millisievert i timen på anden sal i Fukushimas reaktor 1. Det er den højeste koncentration af radioaktivitet fundet inden for på atomkraftværket hidtil.

Tepco understreger dog, at der - endnu - ikke er målt forhøjede radioaktive niveauer i området rundt om atomkraftværket. Teorien er derfor, at der er tale om et afgrænset udslip, som stammer fra rester efterladt i nødventileringen.

Tættere og tættere på Tjernobyl

Fukushima har lækket mere eller mindre radioaktivt vand og damp siden Japan blev ramt af det voldsomme jordskælv og den efterfølgende tsunami den 11. marts i år.

Det samlede atomudslip fra værket er udregnet til ca. 15 procent af Tjernobyls samlede læk. Dermed er Fukushima-ulykken den næstværste atomkatastrofe i menneskehedens historie.

Sidste gang Berlingske skrev om Fukushima - midt i juni - var strålingen ligeledes steget pludseligt, og værket var blevet evakueret. Umiddelbart efter rådede den japanske regering en række beboere rundt om den evakuerede 20 kilometerzone om også at forlade deres hjem.

I juli afslørede Japan Times, at hele ulykken formentlig kunne have været undgået, hvis Tepco havde undladt at jævne en 35 meter høj kystbakke med jorden, da selskabet begyndte byggeriet af Fukushima-værket i 1967.

Mudderskred efter skybrud

Blot fire måneder efter krisen ramte Japan, er det hårdt plagede land ramt af endnu en katastrofe - denne gang er skurken enorme mængder nedbør.

Myndighederne bad tidligere på ugen 400.000 japanere om at blive evakueret fra regionerne Niigata og Fukushima på grund af enorme skybrud og og til 700 millimeter regn i netop Fukushima-regionen.

Tema: Alle Berlingskes artikler om Fukushima

De store regnmængder har udløst mudderskred og oversvømmelser mange steder. Myndighederne melder om mindst én dræbt og fem savnede.