Dødelig gift fundet i Yassir Arafats urin

Nye undersøgelser viser, at Yassir Arafat havde et usædvanligt højt indhold af det radioaktive stof Polonium, da PLO-lederen døde.

Palæstinas daværende præsident Yasser Arafat smiler her til kameraet omgivet af sine egyptiske og tunesiske læger den 28. oktober 2004 i Ramallah. 11. november døde han på et hospital i Paris, hvortil han var taget for at få behandling for sin uforklarlige og pludseligt opståede sygdom. Fold sammen
Læs mere
Foto: HUSSEIN HUSSEIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da PLO-leder Yassir Arafat døde 11. november 2004 blev dødsårsagen aldrig klarlagt. Rygter gik blandt andet på kræft og leversvigt.

Han blev bisat allerede dagen efter sin død, og der blev aldrig foretaget en obduktion Yassir Arafat, der blev syg, kun en måned inden han døde på et fransk militærhospital i Paris.

Efter ni måneders intensive undersøgelser af nogle af den tidligere palæstinensiske leders personlige ting, blandt andet hans tandbørste og hans underbukser, viser det sig, at Arafat havde et usædvanligt og dødeligt indhold af det radioaktive stof Polonium i kroppen, da han døde. Det skriver bt.dk.

Det er den uafhængige arabiske tv-station al-Jazeera, der har fået undersøgt Arafats personlige ejendele på et laboratorium i Lausanne, Schweiz, Institute de Radiophysique.

- Jeg kan bekræfte, at der er målt uventede og forhøjede doser af Polonium-210 på de ejendele, der har spor af kropsvæsker fra hr. Arafat, siger det schweiziske instituts direktør, doktor Francois Bochud, til al-Jazeera.

Den medicinske analyse er foretaget ud fra prøver af blandt andet Yassir Arafats undertrøje, underbukser og tandbørste.

Det er således prøver af sved, spyt og urin, der danner basis for den sensationelle afsløring, der indikerer, at den arabiske leder blev forgiftet af hidtil ukendte gerningsmænd.

To år efter Yassir Arafats død blev den afhoppede russiske spion Alexander Litvinenko dræbt ved forgiftning med samme højradioaktive stof, ved et attentat, hvor han fik polonium, der er uhyre giftig selv i små doser, i sin te på en sushi-restaurant i London. Russeren døde efter kort tids uforklarlig sygdom.

Mindst to israelere, der arbejdede med Israels atomprogram, er døde efter at have været udsat for det højradioaktive stof, skriver al-Jazeera.