Dødelig bakterie i mælkepulver

En lokalavis fortæller, at der nu også er fundet en farlig bakterie i mælkepulveret fra mejeriet Sanlu, der er på vej mod konkurs.

Den kinesiske fødevarekontrol siger, at der er fundet en farlig bakterie i mælkepulveret fra mejeriet Sanlu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

BEIJING: Det er ikke kun melamin, som mælkepulveret fra det kinesiske mejeri Sanlu, er forurenet med.

Fødevarekontrollen i Gansu provinsen siger, at de har fundet en farlig bakterie i det meste af mælkepulveret fra Sanlu.

Bakterien er farlig for især nyfødte spædbørn, og den kan endda være dødelig. I følge Verdensundhedsorganisationen WHO fremkalder den for eksempel blodforgiftning og meningitis. Den hedder enterobacter sakazakii og er flere gange blevet fundet i mælkepulver over hele verden. Blandt andet i USA i 2002, hvor den kostede et spædbarn livet.

Sanlus mælkepulver er blevet solgt over hele Kina, hvor 53.000 børn er blevet syge og fire døde. Men indtil videre er det kun fødevarekontrollen i Gansu provinsen, der offentligt har fortalt om fundet af bakterien. Blandt andre til lokalavisen Lanzhou Chenbao.

Fødevarekontrollen i Kina – der forkortes AQSIQ – vil dog ikke svare på, om bakterien også er fundet andre steder i landet. Eller om de har testet for bakterien før mælkeskandalen brød ud. Berlingske Tidende har i dagevis forsøgt at få en kommentar fra AQSIQ, der ikke vil medvirke til hverken denne eller andre artikler.

I tirsdags trådte direktøren for AQSIQ, Li Changjiang, tilbage efter syv år på posten. Det skete efter massivt pres, hvor kommentatorer, bloggere, forældre og medier stillede store spørgsmålstegn ved hans og AQSIQ’s rolle i mælkeskandalen.

AQSIQ har været plaget af problemer og beskyldninger om korruption. Senest i august i år. Dagen efter at været blevet afhørt i en korruptionssag, begik en af AQSIQ’s højtstående embedsmand selvmord ved at springe ud fra en bygning.

Indtil videre er 18 personer blevet anholdt i sagen om det forurenede mælkepulver. Blandt andre Tian Wenhua. Hun var direktør for Sanlu, der nu højst sandsynligt er på vej mod konkurs. En af Kinas største erhvervsaviser, Caijing, skriver i en artikel, at sagen indtil videre har kostet mejeriet 500 millioner kroner.

22 mejerier er blandet ind i sagen. Blandt andre Arla Foods og deres kinesiske partner. Mælkepulver, mælk og yoghurt er den seneste uge trukket tilbage fra butikker over hele landet. Der er også fundet melamin i andre mælkeprodukter som is og bolcher.