Død kajak-mand dukkede op som svindler

På en uge har familien Darwin gennemlevet det hele. Anne Darwins komedie som sørgende enke gennem fem år blev afsløret som FUP, efter hendes afdøde mand meldte sig i live på en politistation i London. Parrets sønner har nu afbrudt forbindelsen til deres forældre, og det nye liv i Panama er faldet fra hinanden i store grimme stumper.

John Darwin (tv) ved politistationen i Hartlepool i fredags, efter at han forleden frivilligt var dukket op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

Hvordan Anthony og Mark Darwin end kommer til at holde juleaften, bliver det ikke sammen med deres forældre. Deres far, John Darwin, som de for lidt over en uge siden aldrig nogen sinde havde regnet med at skulle se igen, sidder nu i fængsel.
Deres mor har været nødt til at flygte langt væk fra den lejlighed i Panama City, der skulle have dannet rammen om begyndelsen på et nyt liv.

Men ingen af de voksne sønner på henholdsvis 28 og 31 år har formentlig særlig meget lyst til at sidde over julekalkunen sammen med de to mennesker, der sammen har begået, hvad der må betragtes som et af de største forræderier, man kan forestille sig.

På bare en uge har de først genfundet den far, de troede var død, for derefter igen at have mistet både ham og deres mor på grund af, hvad politiet har en stærk mistanke om er en sag om regulært forsikringssvindel.

Anne Darwin lod gennem flere år sine sønner leve i troen på, at deres far var død. At han var gået tabt i Nordsøen, da han en torsdag eftermiddag i marts 2002 drog ud med sin kajak og aldrig vendte tilbage igen.

Igennem fem år levede hans børn med den viden, at deres far aldrig levede længe nok til at se deres sejre og støtte dem i de nederlag, der følger med livet. Ikke ville kunne følge sine børnebørn eller se sine egne sønner blive voksne mænd. Han var jo død.

Men dødsattesten, der blev udarbejdet af en retsmediciner i 2003 var ikke det papir værd, den var skrevet på. Allerede da redningsbådene blev sat i søen, og helikopterne lettede for at søge efter ham, var han over alle bjerge. På vej mod et nyt liv på den anden side af loven.

Hvor han har gemt sig de sidste fem år er én af denne histories mange mysterier. Det står fast, at han i hvert tilfælde noget af tiden opholdt sig i Panama.

Naboer til Anne Darwins lejlighed i en rolig del af Panama City fortæller til lokale medier, at hun ikke boede der alene, men sammen med en mand. Manden kendte naboerne som John.

Det var de fotografiske beviser, der kom til at fælde parret og sætte en stopper for et komediespil, der blandt andet førte til, at Anne Darwin fik udbetalt en livsforsikring og pensionsopsparing for sin mand på over to millioner kroner.

I hvad der – i bagklogskabens lys – virker som en handling, der var overmodig, dumsmart eller bare ualmindeligt uigennemtænkt, lod parret sig storsmilende fotografere sammen med en panamansk ejendomsmægler, der havde lejet »Anna og John« en lejlighed og gerne ville lægge et billede af sine tilfredse kunder på firmaets website. Billedet er dateret i juli sidste år, næsten halvandet år inden John Darwin meldte sig selv med »hukommelsestab« på en politistation i London.

Da en britisk journalist opsøgte Anne Darwin i Panama og viste hende det fatale billede, sad hun i ti minutter og bare stirrede på fotografiet, inden tårerne fik frit løb.
»Mine sønner kommer til at hade mig for det her. De kommer ikke til at tilgive mig,« sagde hun.

Indtil videre har hun fået ret.

Anthony og Mark Darwin har foreløbig undsagt deres forældre i en fælles pressemeddelelse, hvor de erklærer, at de begge føler sig som ofre i en sag om forsikringssvindel.
Indtil videre tyder alt på, at ingen af de to sønner vidste det mindste.
Men som denne uge har vist, er ikke alt, som det ser ud til i familien Darwin.
Angiveligt har både Anthony og Mark opsagt deres job, kort tid før deres far meldte sig selv. Mark er nu forsvundet fra sin lejlighed, men har efterladt en seddel til sin kæreste med instruktioner om, hvordan man kommer til London City Airport.
På en uge har familiesagaen udspillet sig som et mysterium, et mirakel, et politidrama og er nu ved at forvandle sig til en sæbeopera, mens sporene fra de sidste fem år langsomt blotlægges.
Mistanken om, at alt ikke var som det skulle være, begyndte allerede den dag, John Darwin forsvandt. En nabo til parrets adresse i Storbritannien fortæller, at hun den dag Darwin angiveligt forsvandt til søs, så ham gå ned mod havet i en tyk jakke og med en avis under armen. Kort efter kom han tilbage igen og blev ikke set siden.
Blandt kollegerne på John Darwins arbejde i det lokale fængsel, var der ikke en eneste, der troede på, at der var tale om en ulykke. De var alle sammen overbevist om, at han var stukket af fra det hele. For to år siden ringede et vidne til politiet og forklarede, at vedkommende mente at have set John Darwin tæt på hans gamle hjem. En kort efterforskning afslørede ikke, om det var sandt eller ej. Sporene var der hele tiden, men der var ikke nok til at afsløre John Darwin.
Lige indtil en enlig mor fik den geniale ide at søge i søgemaskinen Googles billedkartotek. Hun tastede ordene »John, Anne og Panama« ind i maskinen og fik bingo i første hug.
Billedet fra ejendomsmægleren viser en storsmilende John Darwin i en brun kortærmet skjorte med armen om den kone, der over for det meste af verdenen spillede enke.
Var det den enlige mor, der satte bolden i gang og tvang de to svindlere til at oprulle deres historie, eller lå der andre motiver bag? Vedholdende rygter peger på, at en kollega på arbejdet overhørte Anne tale sammen med en person i telefonen, der kun kunne være hendes mand og at hun kontaktede politiet for flere måneder siden. Angiveligt har politiet i Cleveland, der var parrets hjemsted, igennem et stykke tid fulgt et økonomisk spor, der blandt andet har afsløret, at nogen har ansøgt om et kreditkort i John Darwins navn fra hans gamle adresse.

Politiet er først lige gået i gang med sine afhøringer. Foreløbig har politiet fastslået, at John Darwin, som hævder ikke at kunne huske det mindste, siden han i 2000 var på ferie i Norge med sin kone, i hvert fald er mentalt stabil nok til at svare på spørgsmål.
En af gåderne ved historien er, hvordan det kan være, at Anne Darwin befandt sig på den anden side af kloden, og John Darwin var i Storbritannien.
Savnede han sine sønner? Var parret blevet uvenner? Havde de bestemt sig for at gå hver for sig, fordi presset over at skulle leve i skjul var blevet for stort?
Flere britiske aviser bringer den teori til torvs, at John Darwin måske havde en affære, og at det kunne have medført et definitivt brud mellem parret. Et brud, der ville have givet Anne alle kortene på hånden. Hun havde alene adgang til forsikringspengene, mens John, der officielt var død, ikke havde en klink på lommen. Det ville have tvunget ham til at bekende kulør og melde sig til politiet.
Torsdag opgav Anne Darwin tilsyneladende sit liv i Panama og fløj tilbage til Storbritannien for at se konsekvenserne – og ikke mindst det britiske politi – i øjnene. Hun fastholdt stadig, at hun hævede livsforsikringen i »god tro«, og at hun gennem hele forløbet ikke vidste, at John Darwin stadig var i live. Men inden hun tog af sted, blev hun spurgt, om hun stadig elsker sin mand.
»Ja,« svarede hun. »Det er formentlig det, der er grunden til, at jeg er i den knibe, jeg er i nu.«
Det er en kærlighed, der rakte ud over John Darwins fingerede død, men det er også den og det bedrag, den førte med sig, der nu har skilt hele familien Darwin ad.